Kulttuurikävely – hyvää keholle ja mielelle
Oletko koskaan miettinyt, mitä sinä haluaisit tietää enemmän omasta kotipaikkakunnastasi ja sen kulttuuritarjonnasta?
Kulttuurikävely on oiva keino tutustua lähiseutuun ja saada samalla hyötyliikuntaa. Tästä kiittää sekä mieli että kroppa. Kulttuurikävelyn voit tehdä omatoimisesti tai osallistua opastettuun kierrokseen.
Näe kotiseutu uusin silmin
Vietä yksi tai kaksi päivää turistina omassa kotikaupungissasi. Saatat tietää nähtävyyksien ja museoiden olemassaolosta, mutta kuinka monessa paikassa olet käynyt tutustumassa? On helppo sokaistua oman elinympäristön tarjonnalle, kuten hienoille rakennuksille ja historiallisille luontokohteille. Päivästä toiseen niiden ohi kävelee tai ajaa autolla sen enempää miettimättä.
Vaikka tuntuisi, että tunnet kotiseudun kuin omat taskusi, ota hetki aikaa ja selvitä, mitä kaikkea paikkakunnalla on tarjota. Listaa ylös mielenkiintoisimmat asiat ja tee itsellesi suunnitelma: haluatko kiertää läpi kaikki museot, kiinnostaako enemmän arkkitehtuuri ja ruokakulttuuri vai haluatko tutustua pieniin butiikkeihin ja designmyymälöihin? Voit myös lähteä vain kävelemään sen enempää suunnittelematta, laittaa turistin lasit päähän ja katsoa ympäristöä eri silmin kuin yleensä. Saatat yllättyä!
Teemakävelyitä jokaiseen makuun
Kaupungeissa järjestetään ohjattuja kulttuurikävelyjä, joissa opas kierrättää ryhmää ympäri kaupunkia samalla kertoen esimerkiksi matkan varrella olevien paikkojen ja rakennusten historiasta. Kulttuurikävelyt tehdään nimensä mukaisesti jalan. Näin päästään tutustumaan ja aistimaan tunnelmaa lähelle kohteita. Samalla saadaan liikettä kehoon. Mahtavaa! Kierroksia on erilaisia: Helsingistä löytyy esimerkiksi historiallisia kävelyitä eri kaupunginosissa, kummitus- ja arkkitehtuurikävelyitä sekä ruokakierroksia, joissa pääsee tutustumaan suomalaisiin perinne- ja klassikkoherkkuihin. Opastettuja kierroksia järjestetään myös maksutta.
Joensuussa taas on panostettu kulttuurikävelyreitteihin, joita on kolmetoista eri puolella kaupunkia. Reitit ovat helppokulkuisia ja suunniteltu ikäihmisiä silmällä pitäen. Reitillä pysyy karttaa lukemalla tai seuraamalla maastossa olevia Kulkuri-kettu tarroja. Varsinais-Suomessa Somero järjestää myös opastetun kulttuurikävelyn kesäkuun puolessa välissä Kiiruun talolta Kultelan savipuistoon. Tämä mielenkiintoisen kuuloinen retki kestää noin viisi tuntia. Tässä vain muutama hyvä esimerkki. Myös muissa kunnissa ja maaseudulla saatetaan järjestää erilaisia kulttuurikierroksia. Jos opastettuja kierroksia ei ole, niitä voi suunnitella yhdessä perheen tai ystävien kanssa.
Askelia kertyy huomaamatta
Patsaskierros on mukava tapa kiertää lähiseutua samalla tutustuen patsaiden taustaan ja historiaan. Monen kaupungin verkkosivuilta löytyy valmis patsaskartta, jonka avulla kierroksen voi tehdä omatoimisesti. Kannattaakin hyödyntää verkkosivuja ja paikallisia lehtiä. Niistä löytää paljon erilaisia vaihtoehtoja ja ideoita omaan kulttuuripäivään. Voi myös etsiä lähimmän matkailuneuvonnan palvelupisteen ja hyödyntää heidän apuaan. Opastetun tai omatoimisen kulttuurikierroksen jälkeen on ihana istua kahvilaan nauttimaan välipalaa. Tai miksei pakkaisi eväät mukaan ja istahtaisi mukavalle paikalle ihastelemaan merta, arkkitehtuuria tai jotain muuta mielenkiintoista.
Kierrettyäsi turistina saatat illalla kotiin tultaessa hämmentyä, kuinka jaloissa tuntuu päivän kävely ja uni maittaa nopeasti. Kulttuurikävely onkin oiva keino saada paljon liikuntaa aivan huomaamatta. Jos ranteesta löytyy aktiivisuusmittari, saattaa se päivän jälkeen näyttää huimia askelmääriä. Ja kuinka kiva päivä olikaan! Tätä kannattaa tehdä useamminkin kuin vain kerran elämässään.