Aikuisbaletti johdatti opintomatkalle omaan mieleen ja kehoon
Uuden harrastuksen aloittaminen vaatii aina rohkeutta, joka varsinkin varttuneemmalla iällä herättää monenlaisia kysymyksiä: osaanko, kykenenkö, pystynkö? Uusien taitojen oppiminen ei kuitenkaan ole iästä kiinni, vaan kaikki riippuu asenteesta.
Pidän baletista ja ihailen tanssijoiden taitoa yhdistää tekninen osaaminen tunteiden ilmaisuun. On upeaa katsoa tanssijan liikkeiden hallintaa ja keveyttä. Kuinka taitavaa, kuinka ilmavaa, kuinka sulavaa! Ehkä juuri näistä syistä baletti on kulkenut matkassani jo vuosikymmenten ajan. Ensimmäiset muistoni ovat Bulevardin vanhan Oopperatalon katsomosta. Tämän jälkeen tanssi kuului arkeeni vuosien ajan tyttären balettiharrastuksen muodossa. Nyt elämäntilanteeni salliessa päätin aloittaa aikuisbaletin omana harrastuksena aivan alkeista.
Uusi harrastukseni on ollut oppimatka paitsi klassisen baletin haastavaan tekniikkaan, myös itseeni. Haluankin jakaa tärkeimmät oivallukseni.
1. Läsnäolon jalo taito
Uusien asioiden omaksuminen edellyttää läsnäoloa. Baletissa pitää pystyä ajattelemaan useita asioita samanaikaisesti: hyvä ryhti, ojenna nilkat, vatsa tiukkana, hartiat alhaalla – listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle. Ensimmäinen oppini baletissa oli, että uudet liikkeet ja liikesarjat eivät onnistu ilman sataprosenttista keskittymistä.
2. Koskaan ei ole liian vanha oppimaan uutta
Olen omakohtaisesti oivaltanut, että myös aikuisena oppii uusia taitoja. Pystyn jo tekemään osan harjoituksista, kuten tandut, pliet, grand battementit, ilman mallia eikä kaikki huomioni kiinnity vain opettajan seuraamiseen ja liikkeiden jäljittelyyn. Nyt tiedän jo opettajan käyttämien termien perusteella, mikä liike ja harjoitus tehdään seuraavaksi.
3. Ole armollinen itsellesi
Balettisalin peili on armoton, sillä halusin tai en, ikävuodet näkyvät kehossani ja liikkeissäni. On niin helppoa pitää yllä nuoruuden mielikuvaa itsestä ja omista taidoista. Peilin katsominen kirjaimellisesti on auttanut minua hyväksymään oman ikäni tuomat muutokset, kuten hitauden ja kömpelyyden. Aikuisbaletin myötä olen oppinut armollisuutta itseäni kohtaan. Vaikken ehkä enää olekaan se sulavaliikkeinen ja notkea nuori nainen, näkökykyni on kehittynyt. Nyt näen kirkkaammin sen mikä on tärkeintä, eli baletista nauttiminen ja oma kehittyminen.
4. Rohkeasti kokeilemaan
Aikuisbaletissa ei tarvitse näyttää ballerinalta. Nautin sitä, että tunneilla voin tanssia ja liikkua vapautuneesti ilman suorituspaineita ja häpeää. Mitä siitä, vaikka jalkani ovat hitaat ja kehoni on kankea. Kokeilen, harjoittelen, otan vastaan palautetta ja pyrin omaksumaan ohjeita. Tunneilla voin heittäytyä tanssiin omalla tavallani, kuunnella ja ilmaista musiikkia balettia muistuttavin liikkein sekä nauttia onnistumisesta. Olen huomannut, että minä opin, minä kykenen, minä kehityn ja minä nautin tästä kaikesta. Jokaisen tunnin jälkeen olen hyvällä mielellä, innostunut ja virkistynyt.
Vaikka liikuntataitojen ja kunnon perusta luodaan lapsuuden ja nuoruuden liikunnalla, niin taitojen oppiminen ja niiden säilyminen voivat jatkua läpi elämän. Uuden opettelussa tärkeintä ovat oma innostus ja halu oppia. Tarvitaan vain inspiraation siemen ja niitähän löytyy ympäröivästä elämästä loputtomasti. Kun kävin vähän aikaa sitten katsomassa Ranskalainen ilta -esitystä Helsingin Oopperatalolla, teokseen syntyi omakohtainen, jopa kehollinen ymmärrys – katsoin esitystä tanssijan silmin ja rakkauteni lajiin syventyi entisestään. Onneksi kohta pääsen taas balettitunnille!