Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Hei lapsiperhe, miten teillä nukutaan?

Hei lapsiperhe, miten teillä nukutaan?

Nukkuminen on aina ajankohtainen aihe lapsiperheissä. Jo raskausaikana luonto alkaa valmistamaan naisen kehoa ja mieltä muuttuvaan unen määrään ja laatuun.

Julkaistu 18.4.2019
Päivitetty 6.6.2019
Kuva: Johannes Romppanen

Vauvan synnyttyä otsikon kysymys on useiden huulilla: ollaan kiinnostuneita kuulemaan, minkälainen nukkuja pienokainen on ja miten vanhemmat saavat nukuttua. Taaperon lähteminen liikkumaan, leikki-ikäisen mielikuvituksen herääminen, pikkusisaruksen syntymä ja kouluikäisen kännykän saaminen ovat kenties taas uusia etappeja siihen, milloin nukkumista todennäköisesti niin perheissä kuin naapurissakin pohditaan.

Niin, miten juuri teillä nukutaan? Miten sinä vastaisit tuohon kysymykseen?

Ensimmäinen – ja ehkäpä se todennäköisin – vastaustapa kysymykseen on kertoa, miten teillä määrällisesti tai laadullisesti nukutaan. ”Kiitos, meillä nukutaan hyvin” tai ”Meillä ei tällä hetkellä juuri nukuta”. Riittävä uni on tärkeää lapsen terveen kasvun, oppimisen ja päivän rasituksista palautumisen kannalta. Riittävän hyvin nukkunut vanhempi taas saa lisävoimia lapsiperhearjen tohinaan.

Sekä aikuisten että lastenkin unen tarve on tosi yksilöllistä. Naapurisi lapsi voi jättää esimerkiksi päiväunet pois jo paljon omaa pienokaistasi aiemmin. Tai ehkäpä naapurin vanhempi tuntuu vetävän arkea eteenpäin duracell-akun kera, kun oma akkusi tarvitsisi juuri nyt roimasti pidempiä lataushetkiä.

Toinen vastaustapa on kertoa, miten teillä sisustuksellisesti nukutaan.

”Meillä nukutaan perhepedissä” tai ”Meillä jokainen perheenjäsen nukkuu omissa huoneissaan”. Itse olen äitinä väsähtänyt siihen, että kumpiinkin näihin ääripäihin tuntuu olevan vankat ja vannoutuneet kannattajansa. Ja he ovat kyllä auliita jakamaan ilosanomaansa muillekin – ja kyllä, juuri nämä ääriryhmien kannattajat löytyvät usein sieltä naapurista.

Perhepedissä nukkuvan perheen kohdalla huolena on useimmiten vanhempien unen laatu tai parisuhteen taso. Myös lapsen itsenäistymisen ja rohkaistumisen puute tuntuu olevan murheena. Omassa huoneessa nukkuvan pienokaisen kohdalla taas murehditaan varhaisen vuorovaikutuksen laatua, läheisyyden puutetta tai liian varhaista itsenäistymistä.

Nukuttiin teillä sitten määrällisesti, laadullisesti tai sisustuksellisesti ihan miten vain, lämmin suositukseni on: tehkää rohkeasti juuri teidän perheenne omia nukkumispäätöksiä. Uskaltakaa kulkea omaa polkuanne, tarkoitti se teillä sitten jämäkkää unikoulua tai vuosikausien perhepetiä.

Tärkeintä on, että jokainen perheenjäsen saa olosuhteisiin ja kuhunkin vaiheeseen nähden riittävän hyvän unen. Koska kyllä: lapsiperheiden nukkumisen suhteen aina on kyse vaiheesta. Ja tiedätkö mikä vaiheissa on armollista? Niillä on aina alku ja niillä on aina myös loppu.

Riittävän hyviä unia siis juuri teidän perheellenne ja juuri tähän vaiheeseen!

Elisa Luomaranta

Elisa Luomaranta
Terveyden edistämisen koordinaattori ja kahden alle kouluikäisen tytön äiti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ps. Lisää vinkkejä lapsiperheiden uneen löydät Neuvokas perheen perhearjen unisivulta. Väritelkää vaikkapa Unipuu ja jutelkaa yhdessä, miksi uni on tärkeää ja millaiset jutut ehkä teillä vaikeuttavat nukahtamista iltaisin.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi