Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Panu Routila: Vapaaehtoistyön voimaa – uskalla pyytää ja osallistua

Panu Routila: Vapaaehtoistyön voimaa – uskalla pyytää ja osallistua

Vapaaehtoistyötä tekevät ihmiset ovat meidän järjestömme selkäranka. Moni teistä lukijoista mahdollistaa monipuolista toimintaa ja tukee esimerkiksi sairastuneita hetkellä, kun siihen on erityisesti tarvetta, kirjoittaa Sydänliiton puheenjohtaja Panu Routila blogissaan.

Panu Routila, Sydänliiton puheenjohtaja
Julkaistu 4.4.2023

Kansalaisareenan 2021 teettämässä tutkimuksessa 47 prosenttia vastaajista kertoi tekevänsä vapaaehtoistyötä (n=1094). Vapaaehtoistyö jakautuu monipuolisesti eri alueisiin, suurimpana liikunta, lapset ja nuoret. 5 prosenttia vastaajista kertoi tekevänsä sosiaali- ja terveys­alan vapaaehtoistoimintaa.

Mielenkiintoista on se, että kun katsotaan vapaaehtoistoimintaan käytettävää aikaa, meidän omaan alaamme käytetty aika on pelastuspalvelujen jälkeen isointa. Tyypillisimpiä vapaaehtoistoiminnan muotoja ovat yleisesti auttaminen, hallinto- ja luottamustoimet, viestintä ja talkootyöt. Puolet vapaaehtoistoimintaa tekevistä tekee säännöllistä vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoistyötä tekemättömistä 33 prosenttia tekisi, jos tarjolla olisi kertaluonteista työtä ja peräti 38 prosenttia tekisi, jos yksinkertaisesti pyydettäisiin.

Vapaaehtoistyötä tekevät ihmiset ovat meidän järjestömme selkäranka. Moni teistä lukijoista mahdollistaa monipuolista toimintaa ja tukee esimerkiksi sairastuneita hetkellä, kun siihen on erityisesti tarvetta. Tästä olen hyvin kiitollinen.

Pian käsillä oleva Sydänviikko on hyvä esimerkki vapaaehtoistoiminnan voimasta. Tarjolla on paljon mielenkiintoisia tapahtumia. Rohkaistuttuani tutkimuksen perusteella pyytämään, kannustankin nyt yhä useampia teistä mukaan osallistumaan vapaaehtoistoimintaan. Esimerkiksi kertaluontoisesti auttaen tapahtumien järjestämisessä. Ja kannustaisin meidän vapaaehtoisia pyytämään muita mukaan vapaaehtoiseksi, vaikka vain yhdeksi kerraksi.

Vietetään yhdessä mukavaa Sydänviikkoa toukokuussa tehden vapaaehtoistyötä ja osallistuen.

Lisätietoa Sydänviikko-sivulla (sydan.fi)

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi