Hyppää sisältöön

Talvikauden ystäväkirja

Korona on opettanut ottamaan etäisempiinkin ystäviin yhteyden. Se antaa luontevan syyn tehdä tikusta asiaa ja rupatella puhelimessa ummet ja lammet, Tuija Brax kirjoittaa blogissaan.

Tuija Brax, Sydänliiton pääsihteeri
Julkaistu 21.1.2021
Kuva: Tiina Eloranta

Nyt on viides perättäinen talvi, kun mieheni työ eräoppaana vie hänet pitkiksi jaksoiksi Lappiin. Vaikka Lapissa on poikkeuksellinen vuosi matkailualalla ja huoli niin Lapista kuin mieheni työkavereista on suuri, näyttäytyy tilanne minun ja ystävättärieni arjessa jo tutummalta. Ystäväni tietävät, että minusta saa kulttuuri-, liikunta- tai maailmanparannusseuraa tavallista herkemmin. He osaavat hienovaraisesti selvittää, josko olen tulossa mökkihöperöksi ja kaipaan seuraa.

Ihmiset ympärilläni

Tämä perheemme vuodenkierto on opettanut minut tunnistamaan ympäriltäni ihmisiä, jotka lähtevät mielellään kuntoportaisiin, kaupunkikävelylle tai elokuviin, teatteriin tai konsertteihin sitten, kun se taas koronan puitteissa onnistuu. Olemme iässä, jossa elämä on heitellyt meistä monta: lapset lentäneet pesästä tai sairaus, kuolema tai ero muuttanut arkea täyden perunakattilan yksiköstä kahden perunan lämmittäjiksi. Eräs ystäväni on palannut hetkellisesti saattohoitajaksi kotikonnuilleen ja löytänyt vanhoja luokkatovereitaan koiran ulkoilutusseuraksi.

Yhteys ystäviin

Korona on opettanut ottamaan etäisempiinkin ystäviin yhteyden. Se antaa luontevan syyn tehdä tikusta asiaa ja rupatella puhelimessa ummet ja lammet. Some kuhisee juttelusta ja chättäilystä. Pääsin ”huomauttamaan” eräälle 70 ja plus -vuotiaalle läheiselleni, että Sydänliiton Neuvokas perhe -sivustolla on ohjeita ruutuajan säätelystä lapsille, mutta pitäisikö niin olla myös 70–100-vuotiaille koskien Facebookia ja Teamsiä? Hän vastasi, että tää on paluuta nuoruuden ystäväkirjaan, tämä Facebook-jutustelu. Minä olin hänestä ylpeä ja iloinen.

 

Lue myös:

Neuvokas perhe > ruutuaika

Resilienssi toimii arjen voimavarana: ”Resilienssi nousi yhdeksi vuoden 2020 trendisanaksi. Poikkeusvuoden kuluessa korostui yksilöiden ja perheiden resilienssin tärkeys. Millaisia ovat resilienssin eri ulottuvuudet ja miten ne toteutuvat sinun ja perheesi arjessa?”

Tuija Brax: Lähimmäisenrakkauden kevät -blogi: Meistä on tullut kekseliäämpiä pitämään toisistamme huolta etäisyyksienkin takaa, kirjoittaa Tuija Brax elokuussa 2020 julkaistussa blogissa.

 

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset