Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Tapahtukoon minun tahtoni

Tapahtukoon minun tahtoni

Elämäni pitää olla oman näköistäni myös hoidettavana, toteaa Harmaa pantteri blogissaan.

Julkaistu 22.10.2019
Päivitetty 24.10.2019
Kuvittele tulevaisuutesi, siellä odottaa vanhuus. Kuva: Harmaa pantteri

Muistanette puujalkavitsin: Kohtele hyvin lapsiasi, koska he valitsevat sinulle vanhuutesi hoitopaikan.

Näin voi käydä, koska kuka tahansa meistä voi syystä tai toisesta, vanhana tai nuorena, menettää kykynsä ilmaista oman tahtonsa. Siksi on hyvä itse määrittää omat tulevat olosuhteensa silloin, kun kykenee sen tekemään 

Kaiken varautumisen äiti on edunvalvontavaltuutus, jolla määräät, kuka saa hoitaa henkilökohtaisia ja taloudellisia asioitasi, mikäli et itse siihen pysty. Tärkeä asiakirja, joka kaikkien yli 18-vuotiaiden pitäisi tehdä.

Kirjallisella hoitotestamentilla ihminen voi etukäteen itse määrittää esimerkiksi keinotekoisesti elintoimintoja ylläpitävien hoitomuotojen käytön silloin, kun näiden käyttämiselle ei ole selkeitä perusteita tai ne eivät enää elämän loppuvaiheessa auta.  

Ammattilaisten on hyvä tietää hoidettavastaan muutakin. Kannattaa tehdä myös vapaamuotoinen tahdonilmaisu elämänlaatuun vaikuttavista henkilökohtaisista tekijöistä. Hoitava henkilöstö saa näin taustatietoja potilaasta, mikä helpottaa hoidon suunnittelua ja toteutusta sekä kanssakäymistä hoidettavan kanssa. 

Dylan-seinä

Ajat muuttuvat. Hyvä niin. Kuva: Harmaa pantteri

Elämäni pitää olla oman näköistäni myös hoidettavana

Mitä itse kirjoitan omaan elämänlaatutestamenttiini? Heti aluksi totean, että hyvä hoito on ihmisoikeus. Tämän oletukseni perusteella minua tulee kohdella kohteliaasti ja ihmisarvoisesti ilman, että sitä tarvitsee erikseen toivoa. Tahdon, että kipujani lievitetään tehokkaasti. Sekin on osa hyvää ja ihmisarvoista hoitoa 

Tahdon, että saan säilyttää tiettyjä tottumuksiani niin pitkään kuin se kohtuullisilla järjestelyillä on mahdollista: elämäni pitää olla oman näköistäni myös hoidettavana. Haluan, että hiukseni ovat hyvin leikatut ja puhtaat, kynteni ovat lakatut ja arkenakin minulla on kevyesti huulipunaa. Haluan aamun tullen pukeutua päivävaatteisiin, arkisin rennosti farkkuihin ja puseroon. Jos osallistun juhliin, haluan olla tilaisuuden mukaisesti puettu. 

Tahdon kuulla rakastamaani musiikkia päivittäin. Rauhoitun barokkimusiikilla. Kevyempään tunnelmaan minut vie jazz-musiikki. Päivän rock-tuokion voin viettää Janis Joplinin seurassa. Päivän päätteeksi kuulen mielelläni sen Nobel-palkitun runoilijan laulavan narisevalla äänellään: The times, they are a’changing 

Jos hyvän hoidon jälkeen minulle jää rahaa, minut voi viedä konserttiin kuuntelemaan elävää musiikkia. Väliajalla voin nauttia lasin kuohuviiniä, kiitos.  

Olen elämäni aikana matkustelemalla kuormittanut ilmastoa jo liikaakin. Toivon, että hoitopaikassani on mahdollisuus elämyksiin lisätyn todellisuuden avulla. Mikäpä olisi nautittavampaa kuin piipahtaa säännöllisin väliajoin VR-kaupunkilomilla? Tahdon siis, että joku laittaa Virtual Reality -lasit silmilleni ja saan nauttia nojatuolimatkoista.  

Jos en jaksa tai pysty lukemaan kirjoja, voin kuunnella niitä. Elokuvista nautin myös: ei väkivaltaa, mutta romantiikkaa ja jännitystä sopivina annoksina.  

En pahastu, jos hoitajani keskustelevat kanssani. Jos meillä ei ole yhteistä kieltä, voimme opettaa toisillemme omaa äidinkieltämme. Yksi sana päivässä tekee jo seitsemän viikossa. Näin vähitellen alamme ymmärtää toisiamme 

Osallistun omaan hoitooni niin aktiivisesti kuin pystyn. Terveys- ja hyvinvointiteknologia kehittyy huimaa vauhtia ja tuottaa välineitä jokamiehen biohakkerointiin. Älyvaatteisiin puettuna terveystietoni saadaan helposti siirtymään omalääkärille tai apteekkarille. Jälkeläiseni saavat luvallani seurata liikkumistani GPS-laitteella. Näin he saavat paitsi tietoja tilastani, myös aavistuksen omasta tulevaisuudestaan.  

Amen. 

Keskuspuistoa New Yorkin Manhattanilla

Näihin maisemiin haluan palata VR:n avulla. Kuva Harmaa pantteri

Lue myös Harmaa pantterin blogit Yksi sormus löytää heidät, yksi heitä hallitsee ja Silver Generation on tavoiteltu kohderyhmä

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi