Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Tehdään yhdessä elvytystaidot tutuksi

Tehdään yhdessä elvytystaidot tutuksi

Minä en ole koskaan elvyttänyt. En, vaikka olen tehnyt hoitotyötä. Viime syksynä lentokoneessa elvytystilanne oli jo lähellä, ainakin minun mielikuvissani.

Mari Blek-Vehkaluoto
Julkaistu 24.10.2018
Päivitetty 3.3.2020
Maailman elvytyspäivänä 16.10. 2018 elvytysopetusta annettiin Gramex ry:n työntekijöille. Kuva Esa Takala.

Matkustamohenkilökunta kuulutti sairaanhoitajaa tai lääkäriä. Näin heti itseni elvyttämässä ja riensin paikalle. Apua tarvittiinkin nenäverenvuodon tyrehdyttämiseen. Hyvä niin.

Elvytystilanne osuu todella harvoin kohdalle, ellei nyt satu työskentelemään ensihoitajana tai vastaavissa työtehtävissä. Tilanne on todennäköisesti ainutkertainen eli vain harva meistä on elvyttämisessä konkari. Auta rohkeasti, vaikka sinulla ei olisi kokemusta eikä koulutusta. Elvyttämällä et voi tehdä mitään väärää, autettavan tila ei voi mennä enää pahemmaksi.

Jos näet jonkun lyyhistyvän maahan tai löydät jonkun maasta makaamasta, yritä saada hänet hereille. Jos hän ei herää, soita 112 ja noudata hätäkeskuksen ohjeita. Hätäkeskus neuvoo koko ajan hengityksen tarkistamisesta paineluelvytykseen. Jos paikalla on useampi auttaja, yksi hakee sydäniskurin eli defibrillaattorin. Kuka tahansa saa ja osaa käyttää sydäniskuria, koska se neuvoo auttajaa.

Lähimmän sydäniskurin löydät defi.fi-rekisteristä, jota Sydänliitto yhdessä Suomen Punaisen Ristin ja Suomen Elvytysneuvoston kanssa hallinnoi. Tutustu juuri uudistuneeseen defi.fi-palveluun, niin saat varmuutta tositilanteessa toimimiseen.

Sydänpysähdyksessä auttamisen pitää alkaa minuuttien sisällä. Suomessa kuitenkin vain alle puolet potilaista saa paineluelvytystä sairaalan ulkopuolella tapahtuneen sydänpysähdyksen jälkeen. Kun tapahtumapaikalla on joku, jolla on rohkeutta tarttua toimeen ripeästi, autettavan selviytymismahdollisuudet kasvavat moninkertaisesti.

Jos auttaminen pelottaa, elvytyksen opettelu ja säännöllinen harjoittelu poistavat pelkoja. Elvytystä pääset harjoittelemaan esimerkiksi sydänyhteisön tapahtumissa.

Sinäkin voit olla hengenpelastaja!

Mari Blek-Vehkaluoto. Kuva Cecilia Bergström

Mari Blek-Vehkaluoto 
kehittämispäällikkö
mari.blek-vehkaluoto@sydanliitto.fi
+358 50 325 5633

 

Lue lisää sydäniskurista

 

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi