Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Eväillä puhtia ulkoiluun

Eväillä puhtia ulkoiluun

Retkeilyn kohokohta on eväshetki luonnon helmassa. Ulkona syöminen voi olla myös retken päätarkoitus. Raitis ilma herättää ruokahalun ja antaa lisämaustetta ruokaan. Lyhyelle retkelle riittää, että mukana on juotavaa. Pitemmälle reissulle kannattaakin jo panostaa kunnon eväisiin.

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 6.3.2018
Päivitetty 24.6.2020
Kuva: Suomen Latu/Eeva Mäkinen

Hyvä muistisääntö on, että reppuun kannattaa pakata jotain kasvisryhmästä, viljaryhmästä ja proteiiniryhmästä. Nämä takaavat, että eväät ovat monipuolisia, ravitsevia ja maukkaita. Tankkaus säännöllisin väliajoin saattelee retkeilijän energisenä takaisin kotiovelle asti.

Riittävästi nestettä

Vesi on parasta janoon ja lisäenergiaa saa mehusta ja kaakaosta. Kylmä neste pysyy kylmänä ja kuuma kuumana termospullossa. Juomapullon pakastaminen etukäteen auttaa pitämään juoman kylmänä pitkään. Samalla se pitää tarvittaessa viileänä muita ruokia.

Raikkautta kasviksista

Kasvisryhmään lasketaan juurekset, vihannekset, marjat ja hedelmät. Juureksia voi viipaloida, paloitella tai tehdä niistä tikkuja sopiviksi suupaloiksi vaikkapa pakasterasiaan. Juurespaloja voi myös kypsentää foliossa nuotiolla. Vihanneksista esimerkiksi paprika ja kesäkurpitsa kestävät hyvin kuljettamista. Niitä voi paloitella valmiiksi naposteluannoksiksi tai laittaa eväsleipien väliin. Myös pikkutomaatit kestävät hyvin kuljetusta rasiassa. Metsässä voi poimia marjoja suoraan suuhun satokausiaikaan, mutta myös pakastemarjoja voi kuljettaa mukana tiiviissä rasiassa. Hedelmiä on myös kätevää syödä valmiiksi paloiteltuina. Omena, päärynä, rypäleet ja mandariini sopivat hyvin retkievääksi suupaloina tai sellaisenaan. Voi rasiaan tehdä valmiiksi hedelmäsalaatinkin. Kuivatut marjat ja hedelmät sekä pähkinät tuovat pikaisesti energiaa ja ne on kevyt kuljettaa mukana hiukopalaksi.

Energiaa viljavalmisteista

Pidemmällä retkellä tarvitaan energiaa, jotta väsymys ei pääse yllättämään kesken matkan. Täysjyväviljavalmisteet hoitavat hiilihydraattipitoisina polttoaineen roolin ja pitävät verensokerin tasaisena pitempään. Perinteiset eväsleivät voi rakentaa ruisleivästä ja leikkeleistä. Jos matkalla on nuotiopaikka, voi leivät kääräistä kotona valmiiksi folioon, jolloin ne on helppo lämmittää evästauolla. Tuorepuurot ovat myös näppärä eväs. Pikakaurahiutaleita maustamattoman jogurtin seassa ja hedelmäpaloilla tai marjoilla maustettuina maistuvat hyvältä suoraan kiposta lusikoituna. Kaakaon tai kahvin kera nautittavaksi voi valmistaa kotona esimerkiksi juustosarvia tai ruokaisia muffineja. Kaupasta löytyy suoraan reppuun pakattavaksi vaikkapa täysjyväkorppuja, riisipiirakoita, mysli- ja energiapatukoita tai välipalakeksejä.

Puhtia proteiinista

Keho saa proteiinipitoisista ruoista lisäenergiaa, joka pitää nälkää pitempään loitolla. Proteiinia saa maito- ja lihatuotteista sekä kasviproteiineista. Ruokaisammat eväsleivät täyttyvät esimerkiksi paistetulla broilerinfileellä tai tofulla tai keitetyillä kananmunilla, jotka kulkevat sellaisenaan näppärästi mukana. Täysjyväpastasalaatti broileri- tai quorn-suikaleilla vahvistettuna käy kunnon ateriasta. Keittotermariin voi valmistaa linsseillä tai kikherneillä täydennettyä kasvissosekeittoa. Makkaraakaan ei tarvitse unohtaa. Sen kaveriksi voi valmistaa helpon coleslow’n tai foliojuurekset, jotka paistuvat samoilla tulilla. Helppoja reseptejä löytyy Sydänmerkin sivuilta.

Puhtaus on puoli ruokaa

Fiksu retkeilijä pitää ympäristönsä siistinä. Useissa retkipaikoissa on jätteille kierrätysastioita. Poltettavat roskat voi laittaa nuotioon ruokailun päätteeksi. Loput viedään omaan roskikseen hävitettäväksi. Jätemäärä on hyvä ottaa huomioon jo ruokien suunnittelu- ja pakkaamisvaiheessa.

Hyvällä hygienialla välttää ikävät tuliaiset; mahan kipristelyt ja pahoinvoinnin. Kädet kannattaa pestä hyvin ennen ruoan käsittelyä. Kosteuspyyhkeet ovat näppäriä mukana kuljetettavia pesuvälineitä, jos matkan varrella ei ole vesilähdettä. Lisäksi ruoan kuljetukseen pätee sääntö ”kuuma kuumana ja kylmä kylmänä”. Termosastiat, -pussit ja kylmäkallet auttavat säilyttämään ruokaa ja riittävä kuumennus tappaa turhat pöpöt.

Hyvät eväät takaavat nautinnollisen ulkoiluhetken!

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi