Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Uni ja stressi / Stressin hallinta mindfulnessin avulla

Stressin hallinta mindfulnessin avulla

Stressi on suojareaktio, joka valmistaa elimistöä taistelu- tai pakotilanteisiin. Stressin helpottamista voi harjoitella.

Anne Kuusisto, lapsiperheasiantuntija, Mindfulness-ohjaaja.
Julkaistu 20.8.2018
Päivitetty 14.8.2020
Kuva: Anna Kara

Lyhytaikainen stressi ei ole vaarallista, vaan auttaa saamaan aikaan asioita. Pitkäaikainen tai liian voimakas stressi on kuitenkin kuluttavaa.

Sairastuminen ja siihen liittyvä pelko, murehtiminen ja epävarmuus voivat synnyttää stressiä. Reaktio ei kuitenkaan synny vain olosuhteista, vaan myös suhtautumisesta niihin. Siksi ihmiset kokevat ja sietävät stressiä yksilöllisesti. Sairastumiseen ja pelkoon liittyviä tunteita on hyvä tunnustella itsessään ja käsitellä niitä. On inhimillistä tuntea hätää, kun sairastuminen pelottaa.

Elämässä kuitenkin tapahtuu paljon asioita, joihin emme voi vaikuttaa. Voimme yrittää vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme haasteisiin ja vaikeuksiin. Mindfulness- tietoisen läsnäolon harjoitukset opettavat hyväksymään tosiasioita sellaisena kuin ne ovat, ilman jossittelua ja huolehtimista menneistä tai mahdollisesti tulevista asioista. Ja viemään huomiota yhä enemmän siihen mitä tässä hetkessä on ja miten voimme omaa oloamme kohentaa. Vammaisurheilijat ovat hyvä esimerkki siitä, miten huomion kiinnittäminen omiin voimavaroihin ja niiden harjoittamiseen voi viedä vaikka mitalikorokkeelle – sen sijaan että jäisi murehtimaan sitä, mihin ei voi vaikuttaa. Keskittyminen nykyhetkeen selkeyttää ajattelua ja voi vapauttaa tulevien ja menneiden murehtimisesta.

Mindfulnessin on osoitettu vähentävän stressihormonien pitoisuutta veressä, laskevan verenpainetta, pienentävän sydämen lyöntitaajuutta ja muuttavan sykevälivaihtelua sydänterveydelle edullisemmaksi. Myös elimistön immunologisen puolustusjärjestelmän on todettu voimistuvan harjoittelun myötä. Unen laatu ja kesto paranevat, keskittymiskyky elpyy ja elämänlaatu paranee harjoittelun seurauksena.

Arjen harjoitus: Kun havaitset kärsiväsi stressistä, ryhdy hengittämään hitaasti sisään ja ulos. Tee pitkiä rauhallisia hengityksiä niin että viet huomion hengityksen ja kehoon. Missä hengitys tuntuu? Voit laittaa käden vatsalle tai rintakehälle ja keskity hengittämään ja tuntemaan hengitys. Jatka tällaista hengittelyä noin minuutin ajan. Harjoitus auttaa lievittämään stressioireita ja ahdistusta. Toista harjoitus usein.

Kokeile äänitteitä ja tee niistä rutiini

Mindfulness-harjoituksista alkaa olla hyötyä, kun niitä tekee säännöllisesti jonkin aikaa. Jos harjoituksia tekee päivittäin, esimerkiksi kuuntelee iltaisin yhden äänitteet, voi noin kahden viikon kuluttua huomata jo hyötyjä. Yksilöllisiä eroja tietysti löytyy. Harjoitusten avulla tulee tietoiseksi ajatuksista ja kehon tuntemuksista, ja oppii stressaavilla hetkillä rauhoittamaan itseään. Itselle sopivia äänitteitä kannattaa etsiä netistä ja kokeilla monenlaisia. Sydänliiton rauhallisia mindfulness- äänitteitä löydät täältä.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi