Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Hyvä harrastus on stressitön ilo

Hyvä harrastus on stressitön ilo

Mieluinen ja kiinnostava harrastus tuo lapselle iloa sekä oppimisen, oivaltamisen ja onnistumisen kokemuksia. Moni löytää harrastusten parista myös uusia ystäviä.

Krista Korpela-Kosonen
Julkaistu 20.2.2014
Päivitetty 1.4.2019
Keravan Naisvoimistelijoiden Ilona-joukkue harjoittelee kymmenen tuntia viikossa.

Alle kouluikäinen lapsi ei vielä tarvitse kodin ulkopuolisia harrastuksia. Jos pieni lapsi haluaa harrastaa, se voi olla kaikkein mukavinta oman vanhemman seurassa. Esimerkiksi yhteinen jumppa tai muskari voi olla hyvä valinta.

Kouluikäiselle lapselle harrastus tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa itseään kiinnostavia asioita samalla uutta oppien. Sopiva harrastus löytyy parhaiten lapsen toiveita ja kiinnostuksen kohteita kuuntelemalla. Vanhemmat voivat ohjata lasta monipuolisesti erilaisten harrastusten pariin. Oma juttu saattaa löytyä helpommin, kun pääsee kokeilemaan erilaisia lajeja.
– Lasta ei voi pakottaa harrastamaan. Tulevan kehityksen kannalta on kuitenkin hyödyllistä, jos lapsella on edes yksi harrastus, johon hän pystyy pitkäjänteisesti sitoutumaan, sanoo Auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Lapselle on tärkeää saada säännöllisesti kannustusta vanhemmilta, jotta kiinnostus harrastamiseen säilyy. Satunnaisia väsymisen hetkiä tulee silti väistämättä.
– Ensimmäisen väsähdyksen jälkeen ei vielä kannata luovuttaa, mutta jos koko ajan tuntuu siltä, ettei harrastukseen enää löydy intoa, se voi olla parempi lopettaa. Väkinäinen harrastaminen ei tuota iloa, Pajamäki muistuttaa.

Aikaa myös vapaaseen oleiluun

Lapsen jatkuva harrastuksiin liittyvä väsymys ja ärtymys voi olla merkki myös siitä, että harrastuksia on liikaa. Yksilölliset erot ovat tässä suuria. Siinä missä yksi jaksaa harrastaa lähes joka päivä jotakin, toiselle riittää yksi harrastuskerta viikossa.

Pajamäen mukaan hyvä yleisohje harrastusten sopivasta määrästä on se, että lapselle pitää jäädä riittävästi aikaa myös leikkimiseen ja vapaaseen oleiluun. Koko elämä ei saa olla harrastusten tahdittamaa kellon kanssa juoksemista.
– Perheen on hyvä jättää väljää aikaa myös yhteiseen puuhailuun. Esimerkiksi uinti, hiihto ja luistelu ovat mukavaa yhteistä tekemistä.

Pajamäki muistuttaa lisäksi vanhempien omasta jaksamisesta. Jos vanhempien kaikki vapaa-aika kuluu lasten harrastusten mahdollistamiseen, jaksamisen rajat voivat tulla aikuisellakin vastaan.

– Vanhemmilla on oikeus määritellä, kuinka paljon he jaksavat käyttää aikaa esimerkiksi harrastuskyytien järjestämiseen.

Perheen harrastuskalenteri on hyvä suunnitella sellaiseksi, että kaikki jaksavat ja haluavat siihen sitoutua. Harrastusten täytyy olla stressitön ilo.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi