Tupakoinnin vaikutukset valtimotautien kehittymiseen

Tupakointi lisää valtimotautien kehittymistä ja äkillisten tautikohtausten vaaraa sekä terveillä että valtimotautipotilailla. Vaikutustapoja on useita.

Terhi Koivumäki
Julkaistu 4.11.2018
Kuva: Anna Kara

Tupakointi:

  • lisää veren hyytymistaipumusta ja verihiutaleiden tarttuvuutta, mikä lisää veritulpan riskiä.
  • lisää sydämen rytmihäiriöitä ja verisuonten supistelua. Kumpikin voi johtaa äkkikuolemaan, vaikka suonet eivät olisikaan ahtautuneet.
  • nostaa sydämen sykettä 10-15 lyöntiä minuutissa ja systolista verenpainetta 10-20 mmHg noin puolen tunnin ajaksi. Se myös vaikeuttaa elimistön hapensaantia, koska tupakansavun sisältämä häkäkaasu sitoutuu veren hemoglobiiniin happea tehokkaammin. Seurauksena tupakoitsijan sydän joutuu jatkuvasti työskentelemään ylikierroksilla.
  • laskee verisuonia puhdistavan HDL-kolesterolin osuutta ja nostaa suonia tukkivien LDL-kolesterolin ja triglyseridirasvojen pitoisuutta veressä. Tupakointi kiihdyttää myös LDL-kolesterolin kertymistä valtimon seinämään.
  • vahingoittaa verisuonten seinämiä. Vauriokohtiin syntyy usein suonta ahtauttavia kovettumia.
  • pitää yllä verisuonten tulehdustilaa. Tulehdus saa suonten seinämiin kertyneet kovettumat repeilemään tavallista helpommin. Repeytymät voivat aiheuttaa tukoksen sydän- tai aivovaltimoissa.
  • vaikuttaa haitallisesti elimistön insuliiniaineenvaihduntaan ja lisää siten tyypin 2 diabeteksen riskiä. Tyypin 2 diabetes puolestaan kasvattaa sepelvaltimotaudin kehittymisen vaaran 2-4-kertaiseksi. Diabeetikolle tupakointi on erityisen vaarallista: se lisää sepelvaltimotautiriskin jo 4-6-kertaiseksi tupakoimattomaan verrattuna.
  • kasvattaa kaikkien samassa tilassa oleskelevien sairastumisen ja valtimotautikohtauksen vaaraa. Esimerkiksi kotona tupakoivien miesten vaimojen sepelvaltimotaudin vaaran on todettu kohoavan noin 30 %. Sepelvaltimotautiin sairastuneille tupakansavussa oleskelu on melkein yhtä vaarallista kuin tupakointi.
  • naisilla tupakointi vähentää valtimotaudeilta suojaavan oman estrogeenin tuotantoa. Tupakointi onkin naisille vielä suurempi riskitekijä kuin miehille.

Apua ja tukea lopettamiseen on tarjolla, hyödynnä niitä rohkeasti. Juttele asiasta lääkärisi kanssa tai terveydenhuollossa. Tutustu myös verkkopalveluihin stumppi. fi ja 28 päivää ilman.

Lue seuraavaksi

Kaupallinen yhteistyö
Lue artikkeli
Kaupallinen yhteistyö
Lue artikkeli
Kaupallinen yhteistyö
15.4.2019

Sydämen asialla

Lue artikkeli
T
Tupakkatuotteet ja alkoholi
Lue artikkeli
T
Tupakkatuotteet ja alkoholi
Lue artikkeli
T
Tupakkatuotteet ja alkoholi
Lue artikkeli
T
Tupakkatuotteet ja alkoholi
Lue artikkeli
T
Tupakkatuotteet ja alkoholi
Lue artikkeli
T
Mielen hyvinvointi
Lue artikkeli