Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Ajankohtaista / Sydänsairaat ja heidän läheisensä kannattavat tiukennuksia tupakkalakiin

Nykyistä tiukempi puuttuminen tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön julkisilla paikoilla saa lähes yksimielisen tuen sydänsairastuneilta ja heidän läheisiltään. Tämä käy ilmi Sydänliiton keväällä 2023 tekemästä Sydänraati -kyselystä. Suurimmat yksittäiset sairausryhmät vastaajilla olivat sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta sekä sydämen rytmihäiriöt. 

Vaikka tupakointi on kuluneina vuosikymmeninä ilahduttavan paljon vähentynyt, uudet erityisesti nuoria houkuttelevat nikotiinituotteet uhkaavat kääntää kehitystä taaksepäin. Kyselyn vastaajista 90 prosenttia kannatti savuttomien tupakka- ja nikotiinituotteiden (kuten nuuska) käyttökieltoa päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten sisä- ja ulkotiloissa sekä leikkikentillä.  

Tupakoinnista aiheutuu terveyshaittaa myös tupakoimattomille niin sanotun passiivisen tupakoinnin eli tupakan savulle altistumisen muodossa. Myös tämän vähentäminen sai erittäin vahvan tuen vastaajilta. Vastaajista 93 prosenttia kannatti sitä, että ulkona järjestettävissä tilaisuuksissa tupakointi olisi sallittua vain erillisellä alueella, josta savu ei kulkeudu tilaisuuden seuraamiseen tarkoitetuille alueille. 

Kolmanneksi kyselyssä pyydettiin ottamaan kantaa myynnin ikärajaa koskevaan kysymykseen. Tupakkatuotteiden, nikotiininesteiden ja nikotiinia sisältävien tupakanvastikkeiden myynnin alaikärajan nostamista 18 vuodesta 20 vuoteen kannatti 64 prosenttia vastaajista. Vastustajia oli 18 prosenttia ja 19 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa. 

Kysyimme myös vastaajien omasta tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöstä. Lähes neljä viidestä (78 prosenttia) ilmoitti ettei käytä mitään, 19 prosenttia kertoi lopettaneensa käytön ja vain 3 prosenttia kertoi käyttävänsä.  

Käytön lopettaneilta kysyimme myös syitä lopettamiseen. Ylivoimainen enemmistö kertoi syyksi huolestumisen omasta terveydestä. Myös huoli läheisten terveydestä ja rahanmeno mainittiin syinä lopettamiseen. ”Lopetin 47 vuotta sitten 30-vuotiaana kun kunto ja hengitystiet heikkenivät tuntuvasti”, eräs vastaaja kirjoittaa. ”Läheisen sairastuminen keuhkoahtaumatautiin”, toinen sanoo. 

Sydänliiton ratkaisu: 28 päivää ilman -ohjelma 

Nikotiinituotteiden käytön lopettaminen on merkittävä teko sydänterveyden hyväksi. Nikotiinin aiheuttama voimakas riippuvuus ja mahdolliset vieroitusoireet tekevät kuitenkin lopettamisesta monille vaikeaa. Sydänliitolla on hyvinvointialueiden käyttöön tarjolla ratkaisu, 28 päivää ilman -ohjelma. Se on Savon Sydänpiirin kehittämä nikotiiniriippuvuudesta vieroittautumisen tukimuoto. Tukitapaamisiin voivat osallistua kaikkien nikotiinituotteiden käyttäjät, jotka haluavat oppia hallitsemaan nikotiiniriippuvuutta ja päästä riippuvuudesta eroon. Tukitapaamisia ohjaavat julkisen sektorin ja järjestöjen koulutut toimijat.  

 

Sydänraati -kysely toteutettiin verkkokyselynä 31.5.-15.6.2023 ja siihen vastasi 284 sydänsairastunutta ja heidän läheistään. 

 

 

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi