Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / 7 kysymystä välipalasta

7 kysymystä välipalasta

Terveellinen ja monipuolinen välipala lisää opiskelu- ja työvireyttä ja pitää ruokailurytmin tasaisempana. Vastaamme tavallisimpiin välipalaa koskeviin kysymyksiin.

Tuija Pusa
Julkaistu 6.9.2016
Päivitetty 12.9.2018
Kuva: Jarno Hämäläinen

Liian rasvainen tai nopeita hiilihydraatteja sisältävä naposteltava voi vaikuttaa vireystilaan heikentävästi. Karkit, snacksit ja sokeriset limonadit eivät korvaa välipalaa, mutta hedelmät, pähkinät, täysjyväleipä, maitotuotteet ja marjat sopivat oivallisesti.

Olen kuullut, että välipalasta saa helposti vain turhaa energiaa. Mitä hyötyä välipalasta on?

Päivässä on hyvä syödä vähintään viisi ateriaa, joista ainakin yksi olisi syytä olla terveellinen välipala. Välipalan tarkoitus on lyhentää ateriaväliä esimerkiksi lounaan ja päivällisen välillä. Välipala antaa vireyttä ja energiaa koulu- ja työpäivään, helpottaa näläntunnetta ja pohjustaa ruokailijaa kokoamaan ruokalautaselleen pienempiä annoksia.

Missä vaiheessa päivää välipala kannattaa syödä?

Välipala on hyvä nauttia aterioiden välillä. Ateriarytmit vaihtelevat: toinen haluaa syödä välipalansa kello 13, toinen vasta kello 17. Välipala kannattaa ajoittaa niin, ettei lounaan ja päivällisen välinen aika veny liian pitkäksi.

Söisin mielelläni päivän mittaan pelkkiä välipaloja aterioiden sijaan. Onko siitä jotakin haittaa?

Kun välipalat ovat terveellisiä ja monipuolisia, ei ole haittaa, vaikka niitä nauttii useammin. Usein välipala on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin päivän pääateriat lounas ja päivällinen. Niinpä pelkkien välipalojen nauttiminen voi pienentää energian ja ravintoaineiden saantia ja laskea vireystasoja. Jos kuitenkin haluaa nauttia vain välipaloja, on niiden syytä olla suurempia ja monipuolisia.

Millainen on terveellinen välipala?

Välipalaksi sopii esimerkiksi hedelmä, kuten banaani, omena tai appelsiini. Hyvä vaihtoehto on ruisleipä, jonka päälle voi laittaa lehtisalaattia, juustoa ja kurkkua tai marjat ja luonnonjogurtti. Pähkinöistä saa mukaan otettavan evään.

Ala-asteikäinen poikani harrastaa jalkapalloa. Mitä välipalaa olisi järkevää syödä ennen treenejä? Entä treenin jälkeen?

Kasvava lapsi tarvitsee riittävästi energiaa, ja liikuntaharrastus lisää energian tarvetta entisestään. Noin tunti ennen treenejä olisi hyvä syödä hiilihydraatteja sisältävä kevyt välipala, kuten banaani tai jogurttia ja mysliä. Liian suuri tai rasvainen välipala ei sovi ennen liikuntasuoritusta. Treenien jälkeen olisi hyvä syödä sopivassa suhteessa hiilihydraatteja, rasvaa ja proteiineja sisältävä ateria, mutta ennen sitä voi nauttia välipalaksi esimerkiksi leivän tai smoothien. Nuoret pitävät smoothiesta, jonka voi valmistaa esimerkiksi luonnonjogurtista, banaanista, marjoista ja kauraleseistä.

Jos on koko päivän menossa eikä kylmäsäilytysmahdollisuutta ole, mitä välipaloja voisi pakata laukkuun mukaan?

Tuoreet ja kuivatut hedelmät sekä pähkinät kulkevat kätevästi vaikkapa käsilaukussa. Pähkinöiden ja kuivattujen hedelmien nauttimisessa tulee kuitenkin muistaa kohtuus, sillä ne sisältävät paljon energiaa.

Minun pitäisi pudottaa painoa. Välipala-aikaan minulla on niin kova nälkä, ettei syömisestä meinaa tulla loppua. Voisin helposti syödä neljäkin leipää. Mikä neuvoksi?

Jos nälkä kasvaa liian suureksi, se kertoo todennäköisesti siitä, että edeltävät syömiset ovat jääneet turhan niukoiksi. Suosittelen, että panostat monipuoliseen, runsaaseen ja ravitsevaan aamupalaan ja syöt lounaalla lautasmallin mukaisen aterian. Kun aterioiden väli ei veny liian pitkäksi, ruuan määrää on helpompi hillitä. Panosta siis runsaaseen aamupalaan ja monipuoliseen lounaaseen. Välipalaksi riittää esimerkiksi ruisleipä ja kasvikset, banaani tai rasvaton jogurtti ja marjoja.

Teksti: Jasmina Tervonen

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi