Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Etäpäivänä luonnossa venytellen ja rentoutuen

Etäpäivänä luonnossa venytellen ja rentoutuen

Moni työikäinen on nyt koronaviruksen aikana siirtynyt tekemään töitä kotona. Venytely ja rentoutuminen piristää etäpäivänä.

Annukka Alapappila, Liikunta-asiantuntija
Julkaistu 17.3.2020
Kuva: Sydänliitto, Anna Kara

Useimmiten työtehtävien hoitaminen onnistuu kotikonttorilla hyvin. Sen sijaan haastavaksi voi osoittautua hyvän työpisteen ja -asennon löytäminen. Tehdäkkö töitä keittiön pöydän ääressä vai olohuoneen sohvalla? Löytyisikö paikkaa, jossa työskentely onnistuisi seisten? Usein keho ilmoittaa huonosta työasennosta jännityksin ja vähitellen oireillen kipuina tai särkyinä.

Näppärä lääke oireiden ehkäisemiseen on etsiä kotona mahdollisimman hyvä työpiste. Istumisen tauottaminen tuolista ylös nousemalla ainakin tunnin välein katkaisee mukavasti ylimääräisen lihasjännityksen.

Lyhyt happihyppely ulkona mahdollistaa reilumman lihasten ja kehon lepuuttamisen. Samalla on helppo venytellä kehon suurimpia lihaksia ja rentoutua hetkeksi.

Kokeile näitä liikkeitä. Ne vievät aikaasi muutaman minuutin ja sinulla on varmasti rentoutuneempi olo niiden jälkeen. Ajatus juoksee ja lihakset kiittävät, kun veri kiertää paremmin ja pahin jännitys on helpottanut.

Anna venytyksen kestää n. 15-20 sekuntia/ lihas.

Nainen venyttelee rintalihasta puuta vasten

Rintalihaksen venytys. Asetu seisomaan puun viereen kylki puurunkoon päin. Nosta käsi kyynärpää koukussa hartiakorkeudelle kämmen runkoa vasten. Ota askel eteenpäin ja tunne venytys rintalihaksessa. Tee sama toiselle puolelle.

Pohjelihaksen venytys puuta vasten

Pohjevenytys. Asetu puun eteen. Vie toisen jalan kantapää mahdollisimman lähelle puun runkoa niin, että jalkaterä osoittaa ylöspäin. Nojaa selkä suorana eteenpäin ja tunne venytys pohkeessa. Tee sama toisella jalalla.

Nainen venyttää reisilihasta ulkona

Etureiden venytys. Seiso ryhdikkäässä seisoma-asennossa. Ota kädellä nilkasta kiinni ja vie kantapää kohti pakaraa. Pidä vartalo tiukkana ja polvet yhdessä. Tunne venytys etureidessä.

Nainen venyttää selkää ulkona

Selän venytys. Asetu hyvään seisoma-asentoon ja päästä polvet hieman koukkuun. Ota käsillä kiinni toisistaan reisien alaosan takaa polvitaipeesta. Pyöristä selkää työntämällä sitä ulospäin ja tunne venytys selässä. Pidä leuka kiinni rinnassa koko venytyksen ajan.

Nainen luonnossa silmät kiinni

Rentoutuminen. Istu kivelle tai kannolle ja sulje silmäsi. Keskitä ajatuksesi hengitykseen. Tunne, kuinka rintakehä laajenee sisäänhengityksen aikana ja laskee ulospuhalluksen aikana. Hengitä rauhalliseen tahtiin kymmenen kertaa. Avaa silmät ja pyöräytä hartiat rennosti ympäri.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi