Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Lammassaari tarjoaa merellistä raikkautta ja lintujen kevätkarkeloita

Lammassaari tarjoaa merellistä raikkautta ja lintujen kevätkarkeloita

Kun ensimmäisen kerran kävin Lammassaaressa, sinne johti kolmen lankun levyiset pitkospuut. Nyt saareen on esteetön pääsy, ja sen myötä saaresta on kehkeytynyt yhä suositumpi retkikohde.

Lammassaareen pääsee esteetöntä pitkospolku pitkin Pornaistenniemeltä, Vanhankaupunginkosken kävelysillan läheltä.

Lammassaari, sinne tänään!

Saareen johtavat pitkospuut kopisevat ahkeraan. Sunnuntaipäivä näyttää olevan ruuhkainen. On koirien kanssa ulkoilijoita, lapsiperheitä, yksi jos toinen kulkee kiikareiden ja kameran kanssa. Olen joukossa mutta rauhassa kuitenkin.

Tuuli suhisee kaislikossa ja aurinko vihjailee kevään tulosta. Kotoa lähtiessä uutiset konanaviruksen leviämisestä pyörivät päässäni. Kävellessä huoli kuitenkin unohtuu.

Kun seison pitkospuilla ja katson oikealle, Helsingin rakennukset näyttävät vierailta. Korkea pystyyn kuivunut kaislikko ja väliin jäävä meri kasvattavat etäisyyttä ja saavat minut tuntemaan suojatulta.

Lammassaari ja varisparvi

Lammassaaressa varikset pitivät kevätkarkeloitaan eli taivaalla näkyvät täplät eivät ole roskia vaan variksia.

Lammassaari esteettömän reitin päässä

Vanhankaupunginlahti rauhoitettiin luonnonsuojelualueeksi vuonna 1959. Uusi pitkospolku avattiin kesällä 2018, ja se kulkee Pornaistenniemestä Lammassaareen. Nyt saareen pääsee esteettömästi vaikka lastenvaunujen kanssa.

Lammassaari on suojeltu saari Viikissä, ja löydät sen Vanhankaupunginkosken naapurista. Pitkospolku on suosittu ulkoilureitti. Tänäänkin väkeä riittää, mutta ohitus sujuu mallikkaasti.

Kun lähestyn Lammassaarta, variksien melu suorastaan koskee korviin. Variksia kaartaa taivaalla, osa nököttelee terveleppien latvuksissa. Taitaa olla kevättä rinnassa, sanoisin.

Perillä saaressa olen kuin vieraassa maassa. Luontopolun yli kaartuu puita kuin katokseksi. Valo siivilöityy muodostaen kuvioita ja varjokohtia kulkijan tielle. Osa ihmisistä tuntuu olevan juttutuulessa, sopii minulle!

Ranta-alue odottelee vielä vesilintuja ja meri huokuu kylmyyttä. Kintaat tuntuvat tarpeellisilta.

Ihmiset höpöttävät iloisesti, nauttivat luonnosta ja ulkoilusta. Niin pitääkin olla.

 

Lähiluontoa metroasemien läheisyydessä

Lue myös Elli Keisteri-Sipilän haastattelu. Elli harrastaa lähiluonnossa liikkumista perheensä kanssa ja hänelle Lammassaari on tuttu paikka. Elli kirjoitti kirjan Metrolla metsään (Metsäkustannus 2018), jossa hän antaa vinkkejä lähiluonnossa liikuskeluun.

– Haluan tavoittaa ihmisiä, jotka empivät luontoon lähtöä. Heitä, jotka haluavat pistäytyä leveillä poluilla ja vaikka kahvilassa, Elli kertoo.

Eväillä puhtia ulkoiluun

Tuija Pusa antaa vinkkejä, mitä pakata eväsreppuun. Onhan retkeilyn kohokohta useimmiten eväshetki luonnon helmassa. Ulkona syöminen voi olla myös retken päätarkoitus. Raitis ilma herättää ruokahalun ja antaa lisämaustetta ruokaan. Lyhyelle retkelle riittää, että mukana on juotavaa. Pitemmälle reissulle kannattaakin jo panostaa kunnon eväisiin. Lue Tuijan artikkeli Eväillä puhtia ulkoiluun.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi