Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Suun terveys / Hampaiden puhdistus

Hampaiden puhdistus

Hampaat puhdistetaan kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnaa käyttäen.

Aura Heimonen
Julkaistu 9.4.2015
Päivitetty 29.3.2019
Aliisa Askolin 6-v hammashoitaja Ritva Tuomen tarkastettavana Valkealan hammashoitolassa Kouvolassa. Aliisa katsoo peilistä kun Ritva näyttää, mistä kohtaa pitäisi osata harjata paremmin. Kuva: Marja Seppälä

Aikuiset käyttävät tahnaa, jossa on fluoria 1 450 ppm. Tahnaa annostellaan hammasharjalle 0,5–2 cm.

Sähköhammasharja puhdistaa hampaat tavallista harjaa paremmin. Hammasvälit on suositeltavaa puhdistaa päivittäin.

Näin harjaat hampaat

Harjaa hampaita vähintään 2 minuuttia aamuin illoin. Tavallista hammasharjaa liikutetaan nykyttäen eteen ja taakse. Jos käytät sähköhammasharjaa, jossa on pyöreä harjaspää, aseta harja hampaan pinnalle ienrajaa myötäillen, keinuta harjaa hetken aikaa hampaan pinnalla ja siirry puhdistamaan seuraava hammas. Posken ja kielen puoleisia pintoja harjatessa aseta harja vinottain kohti ienrajaa siten, että harjakset ulottuvat ienrajaan saakka. Harjaa järjestelmällisesti kaikki hampaat ienrajaa myötäillen. Muista harjata myös hampaiden purupinnat, viimeisten hampaiden takapinnat sekä etuhampaat. Älä paina kovaa.

Hammasvälien puhdistus

Hammasvälit on suositeltavaa puhdistaa päivittäin. Hammasvälien puhdistuksessa voi käyttää joko hammaslankaa, hammaslankainta, hammastikkuja tai hammasväliharjoja.

Pidä hammaslankaa napakasti sormillasi kiinni tai käytä hammaslankainta. Vie lanka varoen ienreunaan käyttäen edestakaisia liikkeitä. Puhdista hammasvälin molemmin puolin olevien hampaiden pinta vuoronperään liikuttamalla lankaa edestakaisin hampaan pintaa pitkin. Jos käytät hammasvälien puhdistuksessa hammastikkuja tai hammasväliharjaa, vie hammastikku tai -väliharja hampaiden väliin ja hankaa hammasväliä edestakaisella liikkeellä 5–10 kertaa.

  • Hampaat puhdistetaan kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla.
  • Sähköhammasharja puhdistaa hampaat tavallista harjaa paremmin.
  • Hammasvälit on suositeltavaa puhdistaa päivittäin.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi