Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Läppäviat / Kolmiliuskaläpän viat

Kolmiliuskaläpän viat

Kolmiliuskaläppää kutsutaan myös trikuspidaaliläpäksi sen latinankielisen nimen mukaan.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 6.6.2022
Kuva: Jarno Hämäläinen

Kolmiliuskaläppä sijaitsee sydämen oikean eteisen ja kammion välissä. Se rakentuu purjeista, kuten hiippaläppä, mutta purjeita on kolme kappaletta. Läpän ahtauma on reumakuumeen jälkitauti, ja Suomessa nykyisin hyvin harvinainen.

Kolmiliuskaläpän vuoto

Kolmiliuskaläpän vuoto eli trikuspidaalivuoto on tavallinen löydös ultraäänitutkimuksessa. Pientä vuotoa voi kutsua jopa normaaliksi ilmiöksi.

Merkittävä vuoto johtuu yleensä oikean kammion laajentumisesta, minkä taustalla on tavallisesti sydämen vasemman puolen sairaus. Koska oikea kammio kierrättää veren kohti keuhkoja, voi keuhkojen toimintaa häiritsevä sairaus johtaa oikean kammion laajenemiseen ja trikuspidaalivuotoon. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi keuhkoveritulppa (äkillinen alku), pitkäaikainen keuhkosairaus tai keuhkoverenpainetauti (hidas kehittyminen). Nämä vuodot ovat toiminnallisia, ja selittävät yli 90% trikuspidaaliläpän vuodoista.

Läppärakenteen vauriosta johtuva vuoto voi olla seuraus esimerkiksi endokardiitista eli läpän bakteeritulehduksesta, tai tahdistinjohdon aiheuttama. Harvinainen synnynnäinen läppävika, Ebsteinin anomalia, voi johtaa vuosien kuluessa läppävuotoon.

Oireet ja tutkimukset

Vaikeakin vuoto voi olla oireeton, ja taustalla olevat sydän- tai keuhkosairaudet hallitsevat oirekuvaa. Oikean kammion laajeneminen ja vajaatoiminta, joihin trikuspidaalivuoto yleensä liittyy, aiheuttaa turvotuksia jaloissa ja vatsalla.

Lääkäri saattaa kuulla tyypillisen sivuäänen stetoskoopilla. Kaulalaskimot ovat pulleat ja veritäytteiset istuessakin. Sydämen ultraäänitutkimus on perustutkimus, jolla trikuspidaaliläpän vuoto todetaan. Samalla selvitetään muiden läppien ja sydämen toimintaa. Magneettikuvauksella saadaan tarvittaessa lisätietoa oikean kammion toiminnasta, ja trikuspidaaliläpän rakenteesta.

Hoito

Tavallisesti trikuspidaaliläpän vuoto on toiminnallinen, eli seuraus jostain sydänsairaudesta tai keuhkosairaudesta. Lääkityksellä voidaan vaikuttaa näihin sairauksiin, mutta itse läppävuotoa lääkkeet eivät paranna. Turvotuksia voidaan vähentää oireenmukaisesti nesteenpoistolääkityksellä.

Vaikea kolmiliuskaläpän vuoto voidaan hoitaa leikkauksella, yleensä osana muuta sydänleikkausta. Useimmiten leikkauksessa tuetaan laajentunutta läppäaukkoa tukirenkaalla (annuloplastia), lisäksi läpän pitävyyttä voidaan parantaa tekemällä läppäpurjeiden korjauksia ja käyttämällä keinokordia eli kannatinrihmoja. Toissijaisesti korjaus voidaan tehdä myös tekoläpällä, joka yleensä on ns. biologinen läppäproteesi.

Jos leikkausriskit ovat liian suuret, voidaan valikoiduissa tapauksissa vähentää vuodon määrää katetritoimenpiteellä. Siinä pujotetaan verisuonia pitkin ujutettujen välineiden avulla läppäpurjeiden väliin klipsi tai useampia. Toimenpiteitä on tehty Suomessa vasta muutamia, joten kyseessä ei ole vielä vakiintunut hoitomuoto.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi