Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Päärungon uusinta-ahtauma

Kovin vähän on tietoa restenoosista!
Minulle tehtiin varjoainekuvaus 5/22, siis äsken. Infarkti 2/21, dk-crush, LCx ja päärunko, jossa leesio.
Nyt lääkärin sanat: teillä on totaalitukos. Ja paperilla: ”LCx täyttyy kypsien kollateraalien kautta. LM-alueelle tullut restenoosia siten, että LCx runko-osa 99-100 %, LIM 90 % ja LAD suuntaan alle 50 %.”
Tyrmistynyt potilas kysyy: Miten voin olla elossa!?
KYSYMYS: Kuinka nopeasti restenoosi kehittyy, nythän on aikaa kulunut jo 15 kk. Oireena on ollut ajoittain hengenahdistusta, mutta myös yhä pahenevaa kurkkutuntemusta, josta on todettu ”todennäköisesti ei sydänperäinen”. 9/21 juuri tuo diagnoosi, oireet väistyivät, mutta palasivat 4/22 voimakkaina rintaan astikin heijastuen. Kävely on pysähtelyä, nyt on myös pään- ja korvasärkyä. Olen koht. hyväkuntoinen ja kaikki lab.arvot kunnossa. Vasta huhtikuussa em. olot pahenivat. Harmittaa. Olisiko restenoosi löytynyt jo viime syksynä? Silloin Acutassa tutkittiin uä:llä, Tnt ja keuhkokuvat. Ei varjoainekuvausta, yksi yö sisätautiosastolla.

Paheneeko restenoosi koko ajan, niin että suoni voi tukkeutua täysin. Kuvauksen jälkeen sain vaihtoehdot:
lääkkeet, uusi pallolaajennus tai ohitusleikkaus. Tämän lääkäri totesi heti kuvauksen jälkeen. Kesäkuussa on uusi pallolaajennus, josta : ”Mikäli toimenpidettä ei saataisi teknisesti tehtyä…” Sain potilaskertomuksen hoitajalta heti paperisena, mutta jälkeenpäinhän ne kysymykset nousevat.
Mitä uskallan tehdä, missä tilanteessa tulisi mennä päivystykseen ym? Mikä voi estää uuden pallolaajennuksen onnistumisen? Uskallanko ohitusleikkaukseen, olen 72 v. nainen.
Kaikki tieto on nyt tervetullutta, sillä joudun odottamaan kuukauden. Ja vielä kiinnostaa: mikä on LIM-suoni?, LM on päärunko?

15/05/2022

Pelkoa ja harmitusta

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 3.6.2022

Restenoosi tarkoittaa suomeksi suonen uusinta-ahtaumaa. Sitä pyritään ehkäisemään käyttämällä lääkeaineverkkoputkia, eli stenttejä. Tällainen moderni stentti ahtautuu vain harvoin, mutta se on mahdollista. Uusinta-ahtaumassa verkkoputken sisäpintaan muodostuu kudosta, joka vaikeuttaa veren virtaamista. Ongelma voidaan hoitaa uudella stenttauksella.

Kysymyksessä on lueteltu monia sepelvaltimoiden lyhenteitä, jotka on muodostettu näiden suonien englanninkielisistä nimistä. LM tarkoittaa vasemman sepelvaltimon päärunkoa. LCX on kiertävä sepelvaltimo, joka on yksi kolmesta päähaarasta. LAD on toinen päähaara. LIM sen sijaan on pienehkö sivuhaara, jolla ei välttämättä ole mitään oleellista vaikutusta sydämen verenkierrolle. Ilmeisesti kolmas päähaaroista, oikea sepelvaltimo eli RCA on avoin, kun siitä ei kerrota kysymyksessä mitään.

Totaalitukos tarkoittaa tässä tilanteessa todennäköisimmin kiertävän sepelvaltimon eli LCX:n löydöstä 99-100%. ”Kypsät kollateraalit” tarkoittavat sitä, että vaikka suoni on tukossa, niin alueelle virtaa verta muualta kollateraalisuonien kautta. Kollateraalisuonet tulevat mahdollisesti oikean sepelvaltimon häntäosista ja/tai LAD-suonen suunnalta. LAD-suonen ”alle 50%” tarkoittaa sitä, että veren virtaus on hyvä ja riittävä sillä alueella.

Vastaus ensimmäiseen kysymykseen: vaikka yksi päähaara on tukossa, potilas on elossa, koska muissa haaroissa on virtausta, ja tukossuonen alueelle tuo mainittu kollateraalikierto.

Restenoosi kehittyy tyypillisesti stenttauksen jälkeen lähikuukausina, noin 3-6 kk:n kuluessa. Yksittäisen potilaan riskiä ei voi tarkasti ennakolta määrittää, eikä kaikkia tähän tilanteeseen johtavia tekijöitä tunneta.

Yleensä restenoosia yritetään hoitaa ensin uudella pallolaajennuksella. Aina tämä ei kuitenkaan onnistu, esimerkiksi jos uutta stenttiä ei saada optimaalisesti istumaan paikalleen. Sitä tarkoittaa tekninen ongelma.

Koska uusinta-ahtautuma on tekstin mukaan päärungon alueella, on se tarpeen hoitaa. Lopulliset päätelmät tekee kardiologi, joka tarkastelee suonen tilannetta varjoainekuvauksessa. Jollei pallolaajennus onnistu, niin sitten saatetaan tarvita leikkausta. Ohitusleikkauksessa kyseinen ahtautunut alue ohitetaan toisella verisuonella. Odotusaikana pitää hakeutua päivystykseen, jos sydänoireita ilmenee.

03/06/2022

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi