Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Kulttuuri ja taide kuntoutumisen tukena

Kulttuuri ja taide kuntoutumisen tukena

Taiteen käyttämiselle kuntoutuksessa on pitkä historia. Taidetta ja kulttuuritoimintaa on myös nykyisin viety terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyöhön ja ennaltaehkäiseviin palveluihin sen eheyttävien vaikutusten vuoksi.

Anneli Luoma-Kuikka
Julkaistu 21.6.2017
Päivitetty 17.9.2020
Kuva:Sydänliitto

Taiteen eri muodoista musiikin vaikutuksia on tutkittu eniten, mutta myös kirjoittamisen ja kuvataiteen vaikutuksia on selvitetty. Näitä kaikkia voidaan käyttää apuna myös terapiatyössä ja kuntoutuskursseilla.

Sairastuminen esimerkiksi sydänsairauteen herättää monenlaisia tunteita ja tuo muutoksia elämään. Tunteiden tunnistaminen ja nimeäminen on tärkeä osa tunnetaitoja. Taide voi auttaa kuntoutujaa löytämään sanoja tunteiden ilmaisemiseen ja nimeämiseen. Näin tunteista on helpompi puhua toisten kanssa. Kuvat, kirjoittaminen ja musiikki auttavat myös ryhmässä omia tuntemuksien jakamisesta. Kun uskaltautuu jakamaan kokemuksiaan, huomaa että oman elämän haasteet ja pulmat ovat sellaisia, mitä muutkin ihmiset ovat kohdanneet ja niistä selviää eteenpäin.

Taiteesta löytyy jokaisen makuun

Meistä jokainen on tekemisissä kulttuurin kanssa. Kulttuuri on läsnä elämässämme, vaikka emme sitä aina huomaa. Ympärillämme on monenlaista arjen estetiikkaa ja itsensä toteuttamisen mahdollisuuksia.

Kuuntelemme musiikkia, luemme kirjoja, katsomme elokuvan, pysähdymme kaupungilla katsomaan patsaita tai ihailemaan kaunista arkkitehtuuria. Elämän kirjoa voi ihmetellä taidenäyttelyissä, konserteissa ja kirjojen parissa. Taiteen voi tavoittaa myös luonnon kauneuden esteettisyydestä nauttien.

Taiteesta voi nauttia osana yleisöä esimerkiksi konserteissa ja teatterissa tai aktiivisesti itse taidetta tekemällä. Omakohtainen kulttuurin harrastaminen, kuten käsitöiden tekeminen, kirjoittaminen, soittaminen, laulaminen, tanssiminen, näytteleminen tai kuvataiteiden harrastaminen, on mahdollista yksin tai yhdessä muiden kanssa. Esimerkiksi musiikki vaikuttaa monella tavalla mielialaamme. Voit pohtia, millaisesta musiikista pidät, ja kuunnella musiikkikappaleen, joka ilahduttaa ja koskettaa sinua. Voit tutkailla myös, milloin olet saanut musiikista erityisen paljon iloa elämääsi.

Uuden oppiminen tai vanhan taidon herättely virkistää mieltä. Voimme vaikkapa elvyttää jonkin nuoruuden taideharrastuksen tai lähteä kokeilemaan rohkeasti jotakin ihan uutta. Voit miettiä, mitä uutta ja erilaista voisi kokeilla, vai oletko haaveillut pidemmän aikaa jostakin uudesta. Uusille elämyksille voi avautua.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi