Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Naisen sydän ja tupakointi

Naisen sydän ja tupakointi

Tupakka ei kohtele naisen ja miehen sydäntä tasa-arvoisesti. Naiselle tupakoinnista johtuva ylimääräinen sepelvaltimotaudin riski on 25–50 % suurempi kuin miehelle.

Terhi Koivumäki, kehittämispäällikkö, Neuvokas perhe
Julkaistu 27.8.2018
Päivitetty 28.1.2022
Kuva: Jarno Hämäläinen

Tupakointi on merkittävimpiä verisuonisairauksien vaaratekijöitä. Tupakoivilla naisilla ja miehillä on 2–3-kertainen riskin kuolla valtimosairauksiin verrattuna tupakoimattomiin. Puolet tupakoitsijoista kuolee tupakkasairauksiin. Säännöllinen tupakointi verottaa keskimäärin 10 elinvuotta verrattuna ihmiseen, joka ei ole koskaan tupakoinut.

Mitä enemmän polttaa, sen pahempi. Kuitenkin jo yhden savukkeen päivittäinen polttaminen lisää sepelvaltimotaudin riskiä yli kolmanneksella. Lähes saman verran vaikuttaa passiivinen tupakointi.

Tupakointi on naiselle vielä haitallisempaa kuin miehelle. Maailmanlaajuisesti naisten riskisuhde on 25 % suurempi kuin miesten. Tämä tarkoittaa, että tupakoimattomaan verrattuna tupakoivan naisen riski sairastua sepelvaltimotautiin on 2,2-kertainen, miehellä vastaavasti 1,8-kertainen. Laajassa tanskalaisessa tutkimuksessa naisten suhteellinen riski oli jopa 50 % suurempi kuin miesten.

Syitä tupakoinnin erityiseen vahingollisuuteen naisilla ei tarkkaan tunneta. Hormonaalisilla tekijöillä saattaa olla merkitystä. Tupakointi aikaistaa vaihdevuosia ja lisää kohtusyövän ja osteoporoosin riskiä, mikä viittaa estrogeenin heikentyneeseen vaikutukseen. Luonnollinen estrogeeni on verisuonia suojaava tekijä.

Tupakointi on erityisen suuri riskitekijä alaraajojen valtimotaudille eli katkokävelylle. Se lisää merkittävästi myös aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa.

Jo sairastuneilla tupakointi pahentaa sydän- ja valtimosairauksien oireita ja verottaa hoitojen hyötyjä. Tässäkään vaiheessa lopettaminen ei ole myöhäistä. Aina kannattaa lopettaa!

Apua tupakoinnin lopettamiseen voi saada vierotusryhmistä, ilman reseptiä saatavista nikotiinikorvausvalmisteista ja lääkärin määräämistä lääkkeistä. Apua ja neuvoja voi saada verkkosivuilta, esimerkiksi Stumppi ja 28 päivää ilman.

Tupakoinnin lopettaminen on yksi tärkeimmistä päätöksistä, mitä voit terveytesi eteen tehdä. Näin tärkeään päätökseen sinulla on myös oikeus pyytää apua ja tukea. Mieti keneltä apua toivoisit ja ota asia puheeksi. Tsemppiä matkaan!

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi