Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Oikean kammion arytmogeeninen kardiomyopatia

Oikean kammion arytmogeeninen kardiomyopatia

Oikean kammion arytmogeeninen kardiomyopatia (ARVC) on harvinainen sairaus, jossa pääasiassa sydämen oikean kammio korvautuu rasva- ja sidekudoksella.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 26.11.2018
Päivitetty 27.7.2020
Kuva Anna Kara

Oikean kammion arytmogeeninen kardiomyopatia ilmenee usein varhaisessa aikuisiässä. Tyypillisiä oireita ovat fyysisessä rasituksessa tulevat rytmihäiriöt. Oireena voi olla myös rasituksessa ilmaantuva synkope eli tajunnanmenetys. Joskus oire voi olla äkkikuolema.

Oikean kammion arytmogeeninen kardiomyopatia -diagnoosi voidaan tehdä tutkimalla EKG:tä, jossa nähdään taudille tyypillisiä piirteitä. Lisäksi tarvitaan röntgentutkimuksia, yleensä sydämen ultraäänitutkimus ja sydämen magneettikuvaus. Joskus sydänlihaksesta joudutaan ottamaan koepala.

Sairaus voi ilmetä sydämen vajaatoiminnan oirein ja/tai rytmihäiriöinä. Rytmihäiriöt ovat rasituksessa ilmeneviä kammiotakykardioita. Sydämen vajaatoiminnan hoitona käytetään tyypillisiä vajaatoiminnan lääkkeitä. Rytmihäiriöitä estetään rytmihäiriölääkkein ja/tai tahdistinhoidolla. Sairaus voi olla periytyväkin, joten ensimmäisen asteen sukulaiset on syytä tutkia myös.

 

Lue myös sydän- ja verisuonisairauksien geenitutkimuksista

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi