Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Testit / Sydän ja suun terveys -tietotesti

Sydän ja suun terveys -tietotesti

Tee helppo sydämen ja suun terveyteen liittyvä tietotesti.

Julkaistu 11.10.2015
Päivitetty 6.9.2018
Kuva: Sydänliitto

 1. Hoitamaton ientulehdus on sepelvaltimotaudin riskitekijä.

  Totta. Hoitamaton ientulehdus kiihdyttää sepelvaltimoiden ahtautumista ja lisää sepelvaltimokohtauksen varaa. Bakteerit pääsevät verenkiertoon tulehtuneesta hampaiden kiinnityskudoksesta (ientulehduksesta), reikiintyneestä hampaasta, tulehtuneesta hammasjuuresta tai suun limakalvon haavaumasta.

 2. Kaikkien sydänpotilaiden tulee käyttää antibioottiehkäisyä ennen hammaslääkäriin menoa sydämen tulehdusten ehkäisemiseksi.

  Tarua. Tiettyihin sydänsairauksiin liittyy suurentunut endokardiitin eli sydämen sisäkalvon tulehduksen vaara joidenkin toimenpiteiden yhteydessä. Riskiryhmässä ovat muun muassa ne, joilla on korjaamaton tai osittain korjattu vaikea synnynnäinen sydänvika, sydämentekoläppä tai joiden rakennevian korjauksessa on käytetty keinomateriaalia. Antibioottiehkäisyn tarve arvioidaan aina yksilöllisesti. Suun ja hampaiden säännöllinen hoito ehkäisee endokardiittia parhaiten!

 3. Fluorilla ei ole mitään suojavaikutusta hampaiden reikiintymistä vastaan.

  Tarua. Fluori tekee hampaista vähemmän haavoittuvia hampaiden pinnalla olevien bakteerien happovaikutukselle ja lisää siten hampaiden vastustuskykyä reikiintymistä vastaan. Hampaiden harjauksessa tulisi käyttää fluoria sisältävää hammastahnaa. Fluori myös auttaa korjaamaan jo alkaneita kiillevaurioita.

 4. Ksylitoli vähentää bakteeriplakin määrää suussa.

  Totta. Ksylitoli ehkäisee reikiä aiheuttavien bakteerien kiinnittymistä hampaiden pintaan eli vähentää hampaiden reikiintymistä. Ksylitoli myös tekee plakista helpommin irtoavaa, joten se on sujuvampaa harjata pois.

 5. Hampaat tulisi pestä kahdesti päivässä.

  Totta. Hampaat tulisi pestä aamuin illoin. Riittävä aika hampaiden puhdistamiseen on kaksi minuuttia kerrallaan, mikä pitää hampaat ja ikenet terveinä.

 6. Hammasvälit tulisi puhdistaa ennen hampaiden harjausta eikä sen jälkeen.

  Totta. Hammasvälit kannattaa puhdistaa ennen hampaiden harjausta, jotta väleistä lähtevä bakteerimassa huuhtoutuu harjatessa pois hampaiden pinnoilta. Hammasharjojen harjakset eivät yllä puhdistamaan hammasvälejä, joten olisi hyvä käyttää hammaslankaa tai -tikkua tai hammasväliharjoja.

 7. Hammasproteesien pudistuksesta ei tule huolehtia päivittäin.

  Tarua. Proteesit pitää pestä päivittäin proteesiharjalla. Hammastahnan käyttöä pitää välttää sillä se vaurioittaa proteesin pintaa. Puhdistuksessa voi käyttää joko käsiastianpesuainetta tai proteesinpuhdistusainetta. Proteesit ja suun limakalvot tulee huuhdella jokaisen ruokailun jälkeen. Proteesit on hyvä poistaa yöksi ja säilyttää niitä kuivassa.

 8. Paras hammasharja on sellainen, jossa on iso harjapää ja kovat harjakset.

  Tarua. Yksilöllisesti valittavan hammasharjan, myös sähkökäyttöisen, tulisi olla mahdollisimman pienikokoinen, pehmeä ja harjaspinnaltaan tasainen. Tällainen harja ei vahingoita ikeniä ja limakalvoja. Tavallista hammasharjaa paremmat puhdistustulokset saavutetaan sähköhammasharjalla, joka hyödyntää edestakaisin pyörivää tekniikkaa.

 9. Hammaskiven pystyy poistamaan omalla hammasharjalla, kunhan harjaa vähän kovempaa.

  Tarua. Hammaskivi on kovettunutta bakteerimassaa, jota ei saa poistettua itse. Tärkeää olisi käydä säännöllisesti tarkastuksissa ja hammaskiven poistossa suuhygienistillä tai hammaslääkärillä.

 10. Veden juontikin aiheuttaa hampaille happohyökkäyksen.

  Tarua. Tavallisen veden juonti ei aiheuta happohyökkäystä. Sen sijaan hiilihapolliset ja ns. makuvedet aiheuttavat happohyökkäyksen.

 11. Sydänleikkaukseen menevän potilaan ei tarvitse käydä hammaslääkärissä ennen leikkausta, vaan vasta sen jälkeen.

  Tarua. Potilaan tulee käydä hammaslääkärissä ennen leikkausta, jotta mahdolliset piilevät tulehdukset voidaan hoitaa ajoissa. Hoitamattomassa suussa elävät bakteerit voivat aiheuttaa leikkauksen jälkeisen tulehduksen ja vaarantaa leikkauksen onnistumisen. Leikkaus saatetaan joutua jopa siirtämään huonon suuhygienian vuoksi.

 12. Sydänpotilaan ei pitäisi puhdistaa hampaitaan kovin usein hammaslangalla, koska se aiheuttaa bakteerien pääsyn verenkiertoon.

  Tarua. Bakteereja pääsee jonkin verran elimistöön hammaslankapuhdistuksen yhteydessä, mutta lankauksen tekemättä jättäminen on haitallisempaa kuin hammaslangan käyttö. Hampaiden pesukin saattaa aiheuttaa ohimenevän bakteerien pääsyn elimistöön.

 13. Tupakointi ehkäisee ientulehdusta.

  Tarua. Tupakointi päinvastoin peittää ientulehduksen merkit. Tupakointi supistaa pieniä verisuonia, jolloin ikenien verenkierto heikkenee. Koska ien ei vuoda verta niin helposti – mikä on ientulehduksen tyypillinen merkki – voi ientulehdus päästä etenemään salakavalasti ilman näkyviä oireita. Tupakoivan ien ei ole yhtä puolustuskykyinen bakteereita vastaan kuin tupakoimattoman.

 14. Sydänlääkkeet voivat aiheuttaa suun kuivumista.

  Totta. Jotkin sydän- ja verenpainelääkkeet aiheuttavat suun kuivumista ja syljen erityksen vähenemistä. Sylki auttaa hampaita puolustautumaan bakteeriplakkia, hammaskiveä ja reikiintymistä vastaan. On suositeltavaa käyttää suun kuivumiseen tarkoitettuja, hampaita suojaavia geelejä, suihkeita ja suuvesiä, joita saa apteekista ilman reseptiä.

Tyhjennä

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi