Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Sydänlääkkeet ja kuiva suu

Sydänlääkkeet ja kuiva suu

Suun kuivuus on yleistä, etenkin varttuneemman väestön keskuudessa. Suun kuivuus heijastuu elämänlaatuun ja suun terveyteen. Onneksi kuivan suun oireita voidaan lievittää.

Mari Kauhaniemi
Julkaistu 2.4.2019
Päivitetty 18.4.2019

Kuivan suun taustalta voi löytyä useita tekijöitä, mutta yleisin syy suun kuivuudelle on lääkkeiden käyttö. Suurin osa yleisimmin käytetyistä lääkeaineista heikentää syljeneritystä. Useita lääkeaineita samaan aikaan käytettäessä vaikutus vielä kertautuu. Verenpaine- ja sydänlääkkeet kuuluvat yleisimpiin suun kuivuutta aiheuttaviin lääkeaineisiin.

Kuivan suun oireiden lievittäminen

Suun kuivuus vaikuttaa monin tavoin elämänlaatuun ja suun terveyteen. Onneksi suun kuivuuden oireita voidaan lievittää ja haittoja ehkäistä. Ohjeita kuivan suun hoitoon:

  • Suun limakalvot saattavat olla arat, kuivat ja kirvelevät. Huulet voivat olla rohtuneet ja suupielet haavaumilla. Jos käytössä on hammasproteeseja, niiden käyttö voi vaikeutua, kun sylki ei voitele ja suojaa limakalvoja entiseen tapaan. Apteekista löytyy kuivan suun hoitoon erilaisia suihkeita, geelejä ja suuvesiä. Myös tavallista ruokaöljyä voidaan käyttää suuhun levitettynä. Limakalvojen arkuutta voidaan helpottaa myös vaihtamalla hammastahna ja suuvesi erityisesti kuivalle suulle tarkoitettuihin tuotteisiin, jotka eivät sisällä voimakkaita makuaineita, alkoholia tai vaahtoa tuottavaa natriumlauryylisulfaattia.
  • Suuhygieniasta huolehtiminen ja säännölliset suun tarkastukset ovat tärkeä osa suun terveyttä. Riski hampaiden reikiintymiselle kasvaa, kun syljen suojaava vaikutus heikkenee. Myös suun sieni-infektioiden ja limakalvomuutosten riski kasvaa.
  • Syljen vähäisyys saattaa hankaloittaa puhumista ja nielemistä. Pureskeleminen lisää syljeneritystä. Ruokavalioon olisikin hyvä sisällyttää pureskelua vaativia ruoka-aineita. Ksylitolituotteiden käyttäminen aterioiden jälkeen on suositeltavaa. Myös ksylitolipastilleja voidaan käyttää.
  • Myös riittävästä nesteen saannista kannattaa huolehtia. Janojuomaksi sopii vesi tai maustamaton kivennäisvesi. Makeiden ja happamien juomien nauttimista olisi hyvä rajoittaa, sillä ne aiheuttavat hampaiden reikiintymistä ja hammaskiilteen liukenemista.
  • Mikäli kuivan suun oireet haittaavat omaa elämänlaatua, hoitavan lääkärin kanssa voi ottaa puheeksi, onko mahdollista vähentää suuta kuivattavien lääkeaineiden määrää. Myös annosteluajankohdan valinnalla voidaan vaikuttaa siihen, kuinka kuivalta suu tuntuu esimerkiksi öisin.

 

Lisätietoa suun terveydestä sydänterveyteen liittyen voit lukea täältä:

Hyvä suun terveys on osa sydänterveyden edistämistä

Parodontiitti on yhteydessä sydämen terveyteen

Näin pidän huolta suun terveydestäni

Tupakan ja nuuskan vaikutukset suun terveyteen

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi