Tahdistimen asennus
Tavallisimmin tahdistimen asennus on etukäteen suunniteltu polikliininen toimenpide. Toisinaan se joudutaan asentamaan sydänleikkauksen yhteydessä tai päivystystoimenpiteenä.
Tahdistimet asentaa erikoislääkäri yhdessä hoitajatiimin kanssa leikkaussaliolosuhteissa. Kokenut tiimi lisää potilasturvallisuutta, ja haittatapahtumia kuten haavainfektioita tulee vähemmän.
Erikoistahdistimien asennuksessa on usein mukana myös tahdistinlaitefirman edustaja teknisenä tukihenkilönä.
Ennen asennusta
Ennen tahdistimen asennusta potilaalle kerrotaan tulevasta toimenpiteestä, sen tarkoituksesta ja hyödystä, mutta myös mahdollisista komplikaatioista eli haittatapahtumista.
Edeltävästi tarvitaan muutamia valmisteluja. Sairaala antaa ohjeet veren hyytymistä estävien lääkkeiden kuten antikoagulanttien otosta ennen toimenpidettä. Lue lääkkeistä lisää artikkelista Hyytymän esto antikoagulanteilla.
Toimenpiteeseen tullaan ravinnotta. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, ettei ole saanut syödä tai juoda 12 tuntia ennen toimenpidettä. Tietyt laboratoriokokeet tarkastetaan. Toimenpidepäivänä ei elimistössä saa olla tulehdustilaa kuten esimerkiksi tulehtunutta säärihaavaa.
Potilaalle annetaan tulehdusta ehkäisevää antibioottia suonensisäisesti tiputuksena ennen toimenpidettä.
Toimenpiteen suorittaminen
Tahdistin asennetaan tavallisimmin vasempaan solisseutuun paikallispuudutuksessa. Se voidaan asentaa myös oikealle. Alkuun toimenpidealue desinfioidaan ja peitellään leikkausliinoin. Sykettä ja verenpainetta seurataan jatkuvasti. Lääkäri puuduttaa toimenpidealueen ja aloittaa toimenpiteen. Tahdistinjohdot lääkäri vie laskimoverisuonta pitkin sydämen sisälle, tavallisesti oikeaan kammioon ja oikeaan eteiseen.
Vajaatoimintatahdistimessa on lisäksi kolmas johto, joka viedään oikeassa eteisessä sijaitsevasta sydänlaskimoiden suuaukosta sydämen pinnalle.
Toimenpidettä ei tehdä nukutuksessa, mutta tarvittaessa toimenpiteen aikana annetaan kipu- tai rentouttavaa lääkettä. Asennus kestää n. yhden tunnin ajan, mutta erikoistahdistimen asennus kestää kauemmin.
Asennuksen jälkeen
Potilas saa oman tahdistinkortin asennuksen jälkeen. Kortti pidetään aina mukana.
Sairauskertomukseen merkitään riskitietoihin tahdistinlaitteen laittopäivämäärä, malli ja sijainti.
Haavan paraneminen kestää n. 1-2 viikkoa. On ensiarvoisen tärkeätä, että haavan hoito toteutuu ohjeiden mukaan.
Haavan hoidosta ja seurannasta voit lukea lisää osoitteesta Terveyskylästä.
Sairaala antaa potilaalle jatkohoito-ohjeet myös kirjallisina. Niissä on yhteystiedot poliklinikan sairaanhoitajalle hoitoa koskevissa kysymyksissä.
Potilas maksaa tahdistinasennuksesta poliklinikkamaksun. Mikäli asennus tai potilaan tila vaativat sairaalahoitoa vuodeosastolla, teho-osastolla tai valvontaosastolla, potilaalta peritään sairaalakohtainen hoitopäivämaksu.
Tahdistin ei vaadi lääkehoidon muutosta, vaan tahdistin usein mahdollistaa tehokkaamman sydänlääkityksen. Tahdistin ei poista eteisvärinää. Eteisvärinässä tulee jatkossakin käyttää antikoagulaatiohoitoa. Tahdistinhoidon ja lääkehoidon tavoitteena on potilaan parempi vointi.