Totta vai tarua viljasta
Mediassa törmää usein ristiriitaisiin väittämiin ruoasta ja ravitsemuksesta. Viljatuotteiden terveellisyys on herättänyt runsasta keskustelua viime aikoina. Mitä niistä oikeastaan tiedetään?
Väite: Viljatuotteet ovat terveellisiä.
TOTTA OSITTAIN. Viljatuotteista suositeltavia vaihtoehtoja ovat täysjyvätuotteet. Ns. valkoinen vilja kannattaa vaihtaa runsaasti kuitua sisältävään täysjyvävaihtoehtoon. Runsas kuidun saanti auttaa pitämään verensokerin tasaisena, mikä helpottaa kylläisyyden tunteen hallinnassa ja edistää vatsan toimintaa. Tasainen verensokeri myös takaa aivojen energian saannin, mikä lisää virkeyttä ja jaksamista pitkin päivää. Täysjyväviljassa on kuidun lisäksi runsaasti folaattia, B-ryhmän vitamiineja ja kivennäisaineista erityisesti magnesiumia, rautaa ja sinkkiä.
Runsas täysjyväviljavalmisteiden käyttö ja erityisesti viljakuidun saanti vähentää sepelvaltimotaudin vaaraa ja tyypin 2 diabetekseen sairastumista. Täysjyväviljatuotteissa on runsaasti kuitua, joka parantaa veren kolesteroliarvoa, verensokeriaineenvaihduntaa ja mahdollisesti matala-asteista tulehdusta elimistössä. Viljakuitu vähentää myös alttiutta paksu- ja peräsuolen syövälle. Täysjyväviljan on todettu olevan hyvää ravintoa suoliston mikrobeille.
Viljatuotteet ovat välttämättömiä
TARUA. Terveellistä ruokavaliota voi toteuttaa myös ilman viljavalmisteita, kun huolehtii monipuolisuudesta käyttämällä runsaasti muun muassa palkokasveja, pähkinöitä, siemeniä ja muita kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Esimerkiksi keliaakikot joutuvat karsimaan ruokavaliostaan pois vehnän, ohran ja rukiin. Heille yleensä sopii gluteeniton kaura, hirssi, tattari, riisi, maissi, amarantti ja kvinoa. Vilja-allergikot puolestaan välttävät viljalajia, jolle he ovat allergisia. Allergioita tai keliakiaa ei voi ehkäistä välttämällä ruokia etukäteen. Vaikka täysjyväviljatuotteita ei voi sanoa välttämättömiksi, ne helpottavat useiden ravintoaineiden saantia ja ovat yhteydessä parempaan terveyteen.