Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Lopetanko tupakoinnin? Tietoa päätöksen tueksi

Lopetanko tupakoinnin? Tietoa päätöksen tueksi

Kaikki tietävät nykyisin, että tupakointi on vaaraksi terveydelle, mutta riskin suuruutta aliarvioidaan edelleen.

Terhi Koivumäki, kehittämispäällikkö, Neuvokas perhe
Julkaistu 4.11.2018
Päivitetty 28.1.2022
Kuva: Jarno Hämäläinen

Tupakointi aiheuttaa riskejä, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun pohtii jatkaako tupakointia vai lopettaisiko.

Pitkäaikainen tupakointi lyhentää elämää keskimäärin kahdeksalla vuodella. Tupakoinnin lopettaminen parantaa ennustetta huomattavasti.

Tupakoinnilla on monia vaikutuksia monin noin kahteen kolmasosaan valtimotautikohtauksista. Kaikki nikotiinituotteet (savuke, kevytsavuke, sikari, piippu, sähkötupakka, nuuska) lisäävät valtimotautien vaaraa.

Sepelvaltimotauti on suomalaisten yleisin kuolinsyy ja myös tavallisin tupakkatauti. Tupakoitsija saa sydänkohtauksen kymmenen vuotta aiemmin kuin tupakoimaton. Yhteys korostuu nuoremmissa ikäryhmissä. Alle 50-vuotiaan tupakoitsijan riski kuolla sydänkohtaukseen on kuusinkertainen tupakoimattomaan ikätoveriinsa verrattuna.

Sairastumisen vaara on suurin ihmisillä, jotka ovat polttaneet kauan tai polttavat paljon. Vaikutukset näkyvät kuitenkin verisuonistoon myös välittömästi tupakointihetkellä, erityisesti infarktin laukaisijana. Jo vähäisellä tupakoinnilla (vähemmän kuin viisi savuketta päivässä) sairastumisen vaara kaksinkertaistuu. Valtimotauteja sairastavalle tupakointi on erittäin vaarallista. Se vaikeuttaa sairauden heikentämää verenkiertoa entisestään niin sepelvaltimoissa, alaraajoissa kuin aivoissakin.

Sepelvaltimotautipotilailla tupakointi kaksinkertaistaa sepelvaltimotautikohtauksen vaaran ja jopa kuusinkertaistaa kuolemanriskin.

On tärkeä saada fakta-tieto tupakoinnin vaikutuksista, jotta pystyy omalla kohdallaan miettimään päätöstä tupakoinnin jatkamisen suhteen. Tiedon lisäksi on hyvä kartoittaa, millaista apua tai tukea on mahdollista saada, mitä vaikutuksia tupakoinnin lopettaminen omassa elämässä tarkoittaisi (sekä hyviä, että huonoja puolia) ja mitä pitäisi tapahtua, jotta tupakoinnin lopettaminen olisi mahdollista. Mitä huolellisemmin asiaa pohjustaa oman arjen kannalta, sen paremmin pystyy valmistautumaan tupakoinnin lopettamisen mukanaan tuomiin muutoksiin.

Tupakoinnin lopettamisen hyödyistä voit lukea Nikotiini pois elämästä -artikkelista

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi