Hyppää sisältöön

Mitä on alhainen kolesteroli?

20/04/2016

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 21.4.2016
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjä tarkoittanee, voiko veren kolesterolipitoisuus olla haitallisen matala. Yksinkertainen vastaus on: ei voi. Vastasyntyneen lapsen ja raskauden loppuvaiheessa sikiön kokonaiskolesterolipitoisuus on noin 1,5 mmol/l ja LDL-kolesteroli alle 1 mmol/l, eikä tämä mitenkään rajoita tai haittaa kasvua ja kehitystä. Ainoastaan väestöissä, kuten omamme, jossa valtimotaudit ovat kansansairauksia, kolesteroliarvot ovat meille ominaisella, luonnottoman korkealla tasolla. Tarkkaan ottaen on olemassa hyvin harvinaisia synnynnäisiä aineenvaihduntasairauksia, joilla kolesterolia veressä kuljettavat valkuaiset puuttuvat ja ilmenee vakavia haittoja alusta lähtien.

Yhä tehokkaampien kolesterolilääkkeiden tullessa käyttöön on aiheellista kysyä, voidaanko hoidolla mennä liiankin pieniin pitoisuuksiin. Toistaiseksi mitään haittoja ei ole ilmennyt siitä, että aikuisten LDL-kolesteroli lasketaan vastasyntyneen tasolle, siis alle 1 mmol/l.

Toinen asia on, että on sairauksia, joiden seurauksena kolesteroliarvot laskevat. Näitä ovat syöpä, aliravitsemus ja krooniset keuhko-, maksa- ja suolistosairaudet. Näiden ihmisten ennuste on huono, mutta se ei johdu kolesterolin puutteesta vaan perussairaudesta.

21/04/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset