Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Antikoagulanttihoidon vaihtoehdot

Mies 83, todettu flutteri vuosi sitten, sattumalöydös, ei mitään oireita. Verenpaine 120-130, alapaine yli ja alle 70, syke 50-60. Aloitettiin Eliquis 5mg aamuin illoin. Ei muita lääkkeitä. Nyt tullut lääkeihottumaa, vaihdos Marevanin. Onko ihottumariski suurempi, kuin mitä ilmeni Eliquis-lääkkeellä, entä näissä muissa uusissa lääkkeissä?

01/06/2017

topi

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 9.6.2017
Päivitetty 4.6.2018

Eteisvärinän ja -lepatuksen hoidossa tarvitaan usein veren hyytymistä hidastavaa lääkitystä, eli antikoagulanttia. Rytmihäiriöön liittyen eteislokeron sopukkaan, eteiskorvakkeeseen, voi kehittyä verihyytymä. Jos verihyytymä lähtee verivirran mukana liikenteeseen, se kulkeutuu lopulta pieneen valtimoon, jonka se tukkii. Tavallisin paikka on aivoihin verta vievä valtimo, jolloin seuraus on aivoinfarkti. Antikoagulantti ehkäisee tehokkaasti verihyytymän syntymistä.

Antikoagulantteja on viisi eri vaihtoehtoa. Vanhin niistä on varfariini (Marevan®). Lääkkeen annostus on yksilöllistä ja sitä mitataan verikokeen, INR-kokeen perusteella. Neljä muuta valmistetta kuuluvat ryhmään ”suorat antikoagulantit”. Ne ovat helpompia käyttää, sillä annostelu on vakio, eikä sitä mitata verikokeella. Apiksabaani (Eliquis®) on yksi suorista antikoagulanteista. Lääke voi joskus aiheuttaa ihottumaa ja kutinaa, joka häviää lääkkeen lopettamisen jälkeen. Sivuvaikutus liittyy nimenomaan apiksabaani-valmisteeseen, ei kaikkiin suoriin antikoagulantteihin. Näin ollen, jos varfariini-hoidolle haluaa vielä vaihtoehtoja, voi aivan hyvin kokeilla jotain toista suoraa antikoagulanttia.

09/06/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi