Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Bikuspinen aorttaläppä ja raskaus

Hei!
Minulla on bikuspinen aorttaläppä ja kyselisinkin onko se esteenä raskaudelle? Läppä on oireeton eikä vuoda.

08/06/2024

Hilla

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 25.6.2024

Bikuspinen aorttaläppä tarkoittaa suomeksi sitä, että aorttaläppä on normaalin kolmelehdykkäisen rakenteen sijaan kaksilehdykkäinen. Kyseessä on tavallisin synnynnäinen poikkeavuus sydämessä, ja sen esiintyvyys on suomalaisilla noin 0,5 %.

Bikuspinen läppä toimii yleensä vuosikymmeniä normaalisti. Mutta koska rakenne on normaalia vähän heikompi, saattaa se ajan myötä alkaa ahtautua ja/tai vuotaa. Kun läppävika kehittyy merkittäväksi, se korjataan toimenpiteellä. Bikuspiseen läppään liittyy usein myös aortan tyviosan laajenemista.

Raskaus on eräänlainen rasitustesti äidin verenkierrolle, kun raskauden loppuvaiheessa äidin veritilavuus kasvaa. On varsin tavallista, että esimerkiksi hiippaläppä alkaa vähän vuotaa, ilman erityistä vikaa läpän rakenteessa. Tällainen vuoto loppuu synnytyksen jälkeen.

Jos bikuspinen aorttaläppä toimii vielä normaalisti, eli ei ole todettu ainakaan merkittäväasteista läppävikaa, tämä ei ole este raskaudelle. Kannattaa kuitenkin mainita läppäviasta äitiysneuvolakäynneillä.

 

25/06/2024

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi