Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Onko statiinien haittavaikutuksissa eroja?

Hei, olen 64-vuotias ulkomailla asuva nainen, perusterve. Kolestroliarvoni ovat nousseet pikkuhiljaa, tällä hetkellä s-chol 6,4/LDL 4.1/HDL 1,6/non HDL 4,8/chol,HDL ratio 4,0/trig 1,52. Sain hieman paremmilla arvoilla lääkityksen rosuvastin 10 mg mutta tulin täysin unettomaksi sen kanssa. Muita valmisteita ei ole kokeiltu. Kuntoilen / liikun säännöllisesti, syön normaalisti, en tupakoi, alkoholin käyttö vähäistä, painoindeksi 26,7. Suvussa verisuonisairauksia (isä, nuorempi veli). Onko statiineissa eroja sivuvaikutusten osalta? Asun maassa missä eri valmisteita on rajallisesti saatavilla. Aloittaisin mielellään statiinin sillä ruokavaliolla, painon pudotuksella ym en ole saanut arvoja laskuun.

20/05/2024

HyväSydän

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 25.6.2024

Kyllä statiineissa on eroja. Suomessa on saatavilla kuudenlaista eri statiinia. Lisäksi näistä kaikista on markkinoilla useampia rinnakkaisvalmisteita. Statiinit ovat siksi erittäin edullisia, valmisteesta riippuen vuoden hoito maksaa noin 50-60 euroa.

Valmisteet eroavat toisistaan tehokkuudessa, eli toinen statiini voi laskea kolesterolia toista enemmän. Lisäksi eroavaisuuksia on metaboliassa, eli siinä miten lääkkeet poistuvat elimistöstä. Tästä ja monesta muustakin syystä myös haittavaikutuksissa on eroja.

Jos yksi valmiste ei tunnu sopivalta, kannattaa siis ilman muuta kokeilla toista vaihtoehtoa.

25/06/2024

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi