Hyppää sisältöön

Olen 57-vuotias nainen, minulla oli 2 vuotta sitten epäilys aivoverenkiertohäiriökohtauksesta, koska toisesta silmästä meni näkö muutamaksi minuutiksi, tai näkökenttä oli rajallinen – ei kokonaan sumentunut. Tutkimuksissa ilmeni, että kolesterolini oli hyvin korkea, jonka seurauksena sain simvastatin 40 mg. Pelästyneenä tästä laihdutin 14 kiloa ja olen nyt normaalipainoinen n. 58 kg, 158 cm ja mielestäni kovakuntoinen liikunnan ja erilaisten aktiviteettien ja oikean ravinnon avulla. Arvot ovat pysyneet hyvinä, viimeksi mitattiin kokonaiskol 3,8, ldl 1,7 hdl 2,1, triglyt 0,79. Arvoni ovat pysyneet jo yli vuoden näissä lukemissa simvastatin 10 mg avulla, annostusta pienennettiin jo puolen vuoden jälkeen asteittain. Sokeria on myös seurattu, koska molemmilla vanhemmillani on ollut diabetes, viimeksi mitattiin paastosokeriarvoksi 4,9 ja pitkäpaastoarvoksi 5,4. Kysymykseni on, onko riski diabetekseen kasvanut toisen arvon kohoamisen vuoksi, aiemmin molemmat paastoarvot olivat 5,1? Syön ruisleipää n. 4-5 palasta päivässä muun kasvispitoisen, kala, kalkkuna, tofu, linssit, ym. ns. terveellisen lisäksi. Kerran viikossa herkkupäivä, joka kohdallani on esim. tummaa suklaata pieni patukka, tavallinen pieni pulla tms. Mitä vielä voin tehdä, että riskit niin verenkiertohäiriöihin kuin diabetekseen eivät kasvaisi?

14/03/2015

Elämään tyytyväinen

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 18.3.2015
Päivitetty 4.6.2018

Onnittelut erinomaisesti onnistuneesta elintaparemontista! Mitatut arvot ovat nyt tavoitteissa edellyttäen, että myös verenpaine on hallinnassa.

Oletan, että ”pitkäpaastoarvo” tarkoittaa HbA1c-koetta eli glykohemoglobiinia, jota usein nimitetään ”pitkäksi sokeriksi”. Se mittaa punasoluihin tarttunutta glukoosia, mikä puolestaan heijastelee parin edeltävän kuukauden keskimääräistä verensokeritasoa. On silkka sattuma, että ”verensokeri” eli oikeammin plasman glukoosipitoisuus millimooleina litrassa (mmol/l) on numeroarvoltaan hyvin samankaltainen kuin HbA1c-arvo %-yksiköissä. Nykyään HbA1c ilmaistaankin ensisijaisesti yksiköissä mmol/mol, joissa normaali arvo on alle 42, mitä vastaa 6,0 % vanhoissa yksiköissä. Kysyjän sekä paastoverensokeri että ”pitkä sokeri” ovat siis reilusti normaalit.

18/03/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi