Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Epäilen epäiltyä SVT-epäilyä

Olen 34-vuotias, suhteellisen aktiivisesti liikkuva mies. Minulla alkoivat äkilliset pulssin kiihtymiset n 1,5 vuotta sitten, joita olenkin nyt saanut useampaan otteeseen tuon ajankohdan jälkeen. Kohtaukset kestävät yhteensä n. 30 min, itse tykytyksen kestäessä n. 5 min. Kohtauksilla ei ole erityistä katalyyttiä ajan tai paikan suhteen, ja saan niitä nykyään muutamia kertoja viikossa.

Minulle on tehty useamman kerran ekg niin levossa kuin rasituksessa, holteroitu vuorokausiseurannassa, omatoimisia ekg:ta olen myös ottanut sairaalasta lainatulla laitteella viikon ajan, sydämeni on ultrattu, kilpirauhas- ja verikokeet on otettu hyvin tuloksin eikä perusterveydessäni ole moitteen sijaa. Minulle on määrätty 5 mg Bisoprolol-salpaaja, jota olenkin napsinut päivittäin nyt reilun vuoden verran.

Oireeni kuulostaa itsellekin järkeenkäypältä, kun lääkärit ovat puhuneet SVT:stä. Kuitenkaan tykytystä ei ole koskaan saatu napattua filmille. Itse tunnen lähes jokainen kerta n. 10 min ajan ennen tykytystä ajoittain melko ankaraa rintakipua. Olen myös pariin otteeseen menettänyt tajuntani tykytyksen yhteydessä, ja jokainen kerta huimauksen tunne on erittäin vahva. Luonnollisestikin hengitysvaikeudet kuuluvat samaan sarjaan. Olo on todella tukala aina kohtauksten sattuessa.

Onko syytä epäillä jotain toista sydänoireiden aiheuttajaa, kuin SVT? Tuohonhan ei pitäisi liittyä rintakipuja, ja tuntemukseni hengityksen vaikeutumisena sekä rinnan puristamisena/kipuna tuntuvat jo hyvissä ajoin ennen varsinaista sykkeen nousua, mikä ei myöskään ole ilmeisesti SVT:lle tyypillisiä.

Julkisen terveydenhuollon puolella minut on valitettavasti jätetty ns. oman onneni nojaan, vaikkakin olen silloin tällöin käynyt tykytysten aikana ensiavussa kaikelta varalta. Siellä ei mitään ”vikaa” ole koskaan löydetty. Suvussani on esiintynyt sydänkohtauksiin liittyviä äkkikuoleman tapauksia melko runsaasti, joten ymmärrettävästikin tilanne näin tulevana isänä minua arveluttaa.

12/08/2015

Matala

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 17.8.2015
Päivitetty 4.6.2018

Kyllä supraventrikulaarisen takykardian (SVT) yhteydessä voi esiintyä ja usein esiintyykin rintakipua tykytyksen tunteen ja nopeasta sykkeestä johtuvan heikotuksen lisäksi. Muuten kysymyksessä on pohdintaa herättäviä seikkoja. Mitä tarkoittaa, että kohtaus kestää 30 minuuttia mutta itse tykytys vain 5 minuuttia? SVT:ssä kohtaus alkaa ja loppuu kuin napista painamalla ja kohtauksen aikainen oire on juuri tykytys mahdollisine vastauksen alussa mainittuine oheisoireineen. Näin ollen myös tykytystä edeltävä rintakipu kuulostaa epätyypilliseltä.

Epäselväksi kysymyksen pohjalta jää ensinnäkin pulssin taajuus kohtausten aikana ja toiseksi se, eikö oireiden aikaista EKG:ta todellakaan ole saatu rekisteröidyksi, vaikka kysyjä kertoo oireiden aikana käyneensä ensiavussa. Kiinnostaisi myös, missä iässä suvussa sattuneeet äkkikuolemat ovat tapahtuneet, ja ovatko ne selvästi olleet sydäninfarktiin (”sydänkohtaus”) liittyviä. Pitkä QT -oireyhtymää ei liene suvussa tai kysyjällä todettu tai epäilty?

Kaikkiaan olisin kysyjän kanssa samaa mieltä, ettei asia ole loppuun asti selvitelty. Sepelvaltimotautikaan ei ole 34-vuotiaalta pois suljettu mahdollisuus jos sukutausta on sen suhteen raskas ja/tai on muita riskitekijöitä. Harkitsisin varmuuden vuoksi rasituskoetta tai kuvantamistutkimuksia (sepelvaltimo-TT tai suoraan varjoainekuvaus).

17/08/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi