Hyppää sisältöön

Olen 74-v mies pituus 179 cm, paino 85 kg. Lääkitys Sotacor 80 puolikas aamulla ja illalla. V-paine huitelee korkeimmillaan 145/85 pulssi 55. Lisätty paineeseen Cardace lääke 1 päivässä 2.5mg.Flimmereitä ollut usein. Sähköllä käännytetty 3 kertaa 4 vuoden aikana sekä muutama kerta kääntynyt lääkkeillä sekä itsestään monta kertaa. Sydämessä joku läppä vuotaa, ollut seurannassa, nyt lopettettu kun vuoto ei ole kuulemma lisääntynyt. Mielestäni pitäisi seurantaa jatkaa tai korjata läppä, josta frimmarit voivat johtua. Mehän olemme yksilöitä. Näitä on ollut n. kuusi vuotta. Tänä vuonna frm ollut 3 kertaa kääntynyt itsestään. Tulevat rasituksesta tai pitkästä työpäivästä. Olisiko läpän korjaus aiheellinen?

14/05/2016

Eläkeläinen

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 14.5.2016
Päivitetty 4.6.2018

Läppävikoja on hyvin eriasteisia. Lievimmät ovat ultraäänitutkimuksessa näkyviä pieniä takaisinvirtauksia läpän sulkeutuessa. Ne ovat normaali-ilmiöitä, eivät siis vikoja ollenkaan. Ne mainitaan ultraäänilausunnosta merkityksettömyydestään huolimatta vertailua varten jatkossa. Vähän isompia läppävuotoja voidaan kutsua viaksikin, mutta jos vuoto on vähäinen, se ei aiheuta kuormitusta verenkierrolle ja on siis merkityksetön. Jos läpässä on rakennevika, vuoto tai ahtauma saattaa olla paheneva, jolloin sitä seurataan. Kysyjän kohdalla vaikuttaa siltä, että vähäistä vuotoa on seurattu ja todettu, ettei sillä ole lisääntymistaipumusta, ja seuranta lopetettu. Tällaista mitätöntä ”vikaa” (jos se vika onkaan) ei tietenkään pidä isolla sydänleikkauksella korjata.

Kysyjä on sikäli oikeilla jäljillä, että taipumus eteisvärinään (flimmeri) voi jouduttaa erityisesti hiippaläpän vuodon korjaamista, jos vuoto muuten täyttää leikattavan vian tunnusmerkit. Muuten toki ei.

Kysymyksestä saa sen käsityksen, että läppävuoto on merkityksetön sivuseikka, ja eteisvärinä on siitä riippumaton. Eteisvärinää tulee siis hoitaa tavallisten periaatteiden mukaan. Sotalolilääkitys (Sotacor) ei näytä tyydyttävästi hillitsevän eteisvärinätaipumusta. Annoksen lisääminen voisi auttaa, mutta ei ehkä tule kyseeseen, koska normaalirytmin taajuus on jo nyt hidas. Verenpaine on syytä hoitaa kuntoon, aluksi lisäämällä Cardace-annos 2,5 mg:n aloitusannoksesta tavanomaiseen 10 mg:n hoitoannokseen ja seurannan perusteella tarvittaessa lisälääkityksen avulla. Verenpainetavoite on omissa mittauksissa keskimäärin alle 135/85. Sydämen kokonaistilanteen mukaan voidaan harkita Sotacor-lääkkeen korvaamista muulla rytmihäiriölääkkeellä. Viime kädessä, jos muu ei auta, kajoava hoito (katetriablaatio) tulee harkittavaksi.

14/05/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset