Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Eteisvärinäkohtaus ulkomaanmatkalla

Olen lomamatkalla Turkissa (Belek) ja yöllä n. klo 02 heräsin flimmerikohtaukseen. Bisoprolol-lääke ei saanut rytmiä normaaliksi. Voiko Turkissa (esim kaupungeissa Antalya, Alania, Istanbul) hakeutua turvallisesti rytmin sähköllä kääntämiseen? Olen aiemmin saanut flimmerin runsaat 2 vuotta sitten ja viime heinäkuussa ja silloin rytmi käännettiin Jorvissa sähköllä onnistuneesti.
Ensimmäisen käännön jälkeen olen joka aamu ottanut Xarelto 20mg- tabletin ja lisäksi käytän Candemox 16mg-lääkettä säännöllisesti.
Voiko rytmin sähköisen kääntämisen suorittaa vielä runsaan viikon kuluttua oireiden alkamisesta?
Saako flimmerin ollessa päällä harjoittaa keskiraskasta liikuntaa?
Olen 71-vuotias, muuten terve ja hyväkuntoinen mies.

11/04/2017

Zorro

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 17.4.2017
Päivitetty 4.6.2018

Eteisvärinäkohtaus ei useinkaan katso aikaa eikä paikkaa ja onkin harmillisen tavallista, että eteisvärinäpotilas saa rytmihäiriökohtauksen ulkomailla matkustaessaan. Eteisvärinän hoitoperiaatteet ovat kutakuinkin samanlaisia eri puolella maailmaa, ja nyrkkisääntönä voidaan todeta että rytminsiirto ulkomailla, ainakin kehittyneissä maissa, on turvallista. Eroja saattaa olla rytminsiirron toteutustavassa, siten että esimerkiksi Etelä-Euroopan maissa käytetään enemmän lääkkeellistä rytminsiirtoa ja Pohjois-Euroopassa taas sähköistä tapaa.

Yleensä akuutin kohtauksen rytminsiirto tulisi suorittaa alle 48 tunnin kuluessa kohtauksen alkamisesta. Jos potilaalla on kuitenkin ollut käytössä tehokas, tasaisesti vaikuttava verenohennuslääke (kysyjän tapauksessa Xarelto eli rivaroksabaani), tästä aikarajasta voidaan tehdä poikkeuksia. Potilaan on vakuutettava toimenpiteen tekevä lääkäri siitä, että lääke on varmasti otettu säännöllisesti. Jos annoksia on unohtunut, pitkittyneen (yli 48 tuntia kestäneen) eteisvärinän rytminsiirtoon liittyy aivoverenkiertohäiriön vaara. Jos epäilet, että annoksia on saattanut unohtua, on hyvä varmistua lääkkeen säännöllisyydestä ja rytminsiirron voi tehdä myöhemminkin. Eteisvärinän aikana saa harrastaa liikuntaa oman voinnin mukaan, joten vaikka hakeutuisi rytminsiirtoon vasta kotimaassa, matkasta lupa nauttia mahdollisimman normaalisti.

17/04/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi