Hyppää sisältöön

Minulle on tehty pallolaajennus 8.3.17. Lääkkeet aamulla ja illalla Brilique, Bisoproact, puolikas Cardace. Aamulla lisäksi Somac ja asperiini. Illalla lisäksi Atorvastatin Pfizer.
Hengenahdistus on nyt tosi paha. Heti kun yritän tehdä jotain, henki tuntuu loppuvan. Menikö joku pieleen toimenpiteessä, vai voiko johtua lääkkeistä?

06/04/2017

Mummo 70v.

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 12.4.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjällä on tyypillinen sydäninfarktin jälkeen määrätty lääkitys. Se sisältää sydäntapahtuman ja pallolaajennushoidon vuoksi asperiinivalmisteen sekä Brilique-lääkkeen. Ensin mainittu on pysyvä lääkitys, jälkimmäinen määräaikainen (yleensä vuoden ajan). Lisäksi käytössä on kolesterolilääke (atorvastatiini), beetasalpaaja (bisoprololi) ja ACE-estäjä (Cardace). Pantopratsoli (Somac) on vatsahapon eritystä estävä lääke, joka usein määrätään määräaikaiseksi akuutin sairauden jälkeen.

Näistä lääkkeistä Brilique (tikagrelori) aiheuttaa tunnetusti hengenahdistusta. Kyse ei ole lääkkeen haitallisista vaikutuksista sydämeen tai keuhkoihin, vaan mekanismia ei täysin tiedetä. Hengenahdistusvaivan pitäisi helpottaa pikkuhiljaa, mutta jos näin ei tapahdu ja oire on hankala, voidaan lääke joutua vaihtamaan toiseen vaihtoehtoon. Brilique-lääkettä ei missään tapauksessa saa jättää itse pois, muutoin seurauksena voi olla pallolaajennetun kohdan tukkeutuminen.

Koska toimenpide ja lääkkeen aloitus ajoittuvat samaan sairaalareissuun, voi joskus olla vaikeata erottaa kumpi on syynä oireeseen. Jos oireistosta puuttuu rintakipu, eikä nitro vie vaivaa pois, pitäisin lääkevaikutusta todennäköisempänä syynä oireeseen. 

12/04/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset