Olin Turkissa kaksi viikkoa sitten ja siellä aktivoitui eteisvärinäkohtaus. Minulla on aiemmin ollut samanlainen kohtaus viime heinäkuussa ja sitä ennen n. puolitoista vuotta aiemmin helmikuussa. Molemmilla kerroilla rytmi käännettiin sähköisesti Jorvin sairaalassa.
Turkissa hakeuduin paikalliseen sairaalaan, jossa otettiin sydänfilmi ja laajat verikokeet. Sen jälkeen kardiologi otti minut hoitopöydälle, jossa rintakehääni kiinnitettiin antureita, jotka johtivat ”Ultrasonic”(?)- laitteeseen. Sen näytöltä näki selvästi, kuinka sydän ”heittelehti” hyvin epävakaisesti. Sitten lääkäri alkoi laitteeseen liitettyä ”sauvaa” liikutella rintakehäni eri puolilla ja muutaman minuutin kuluttua voin havaita näytöltä, kuinka sydämen rytmi tasaantui ja rytmi palautui normaaliksi. Ei mitään esilääkitystä, ei anestesiaa – vain muutama minuutti tuota ”sauvan” pyörittelyä ja kohtaus oli ohi.
Minuun asennettiin vielä rytmin seurantalaite, joka rekisteröi rytmin 24 tunnin ajan ja sen tulkittuaan lääkäri totesi hoidon onnistuneen.
Kysyin uudelleen lääkäriltä, eivätkö he käytä rytmin siirtoon sähköä, johon hän vastasi, että voisivat käyttää, mutta tämä menetelmä ”Ultrasonic”, on heidän mielestään parempi.
Kysymys: Käytetäänkö Suomessa vastaavaa menetelmää – missä?
p.s. lääkäri tietenkin kyseli varsin tarkkaan aiemman historiani ja lääkityksen k.o. vaivan vuoksi.
23/04/2017
Zorro
Vastaus
”Ultrasonic” tarkoittaa ultraääntä. Ultraäänitutkimuksessa lääkäri liikuttelee potilaan rintakehällä anturia, kontaktiaineena käytetään väritöntä ja hajutonta geeliä. Tutkimuksessa nähdään sydämen liikkuminen monitorilla ja yleensä myös sydänsähkökäyrä eli EKG näkyy näytön alalaidassa. Kuvauksen perusteella kysyjälle on siis tehty sydämen ultraäänitutkimus.
Ultraääntä ei voi käyttää rytmihäiriön hoitoon, kuten eteisvärinän rytminsiirtoon. Tähän menetelmällä ei siis ole mitään vaikutusta, vaan kyseessä on puhtasti sydämen tutkiminen. On ollut sattumaa, että rytmihäiriö päättyi tutkimuksen aikana. Eteisvärinän spontaani eli itsenäinen päättyminen on hyvin tavallista, suurin osa tuoreista kohtauksista päättyy itsestään.
Eteisvärinän rytminsiirto toteutetaan Suomessa, kuten muuallakin maailmassa sähköisesti tai eräitä lääkeaineita käytäen.
08/05/2017
Anna-Mari Hekkala