Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Eteisvärinäpotilaan matkustelu

Hei, minulla on ollut eteisvärinä muutaman kuukauden. Kesäkuun alussa rytmi yritettiin siirtää HyS:issä, mutta sinusrytmi pysyi vain pari päivää. Lääkkeinä on Pradaxa 150 mg aamuin illoin, Prisoprolol 2,5 mg aamuisin, Candemox 8 mg aamuin illoin. Lisäksi hyvin kurissa pysyvään diabetekseen 3 /500 mg:n Diforminia/vrk. Ongelmaksi ovat tulleet veriset ulosteet, jotka on positiivisiksi tutkittu HUS-laboratoriossa. Paksunsuolen tähystykseen pääsen 20.10. Siihen asti on määrätty Obsidan Fe/ 100 mg -tabletteja.
Nyt olisi edessä viikon matka, jossa kaksi lentoa. Vointini on kohtalainen rautatablettien ansiosta. Oman arvaukseni mukaan verenvuoto saattaisi johtua Pradaxan vaikutuksesta peräpukamiin.
Eteisvärinä tuntuu vain rasituksen jälkeen, ja sitä osaan varoa. Mitä mieltä olette matka-aikeesta?
Vastauksesta etukäteen kiittäen.

15/09/2017

grandma44

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.9.2017
Päivitetty 4.6.2018

Vallitseva eteisvärinärytmi ei ole este harrastaa matkustelua. Edes pidemmät lentomatkat eivät ole kiellettyjä. Autoa saa ajaa, ja liikkua voinnin mukaan niin kaupungeissa kuin luonnossakin. Oleellista on potilaan vointi, joka ainakin tämän kysyjän kuvailemassa tapauksessa on varsin tasapainoinen. Jos sydämen syke on eteisvärinärytmin aikana hyvin nopea, eikä lääkitystä ole siltä osin saatu vielä tasapainoon ja potilas on pienessäkin rasituksessa oireileva, kannattaa matkaa siinä tapauksessa siirtää kunnes beetasalpaajalääkitys on sopiva.

Pradaxa® (dabigatraani) on suora antikoagulantti, jolla estetään eteisvärinään liittyviä aivoverenkiertohäiriöitä. On varsin uskottavaa, että suoliston tihkuvuoto (peräpukamista tai ylempää) johtuu tästä lääkkeestä. Suoli kannattaa kuitenkin tähystää varmuuden vuoksi, sillä joskus verenohennuslääke on saanut oikean kasvaimen vuotamaan. On tapauksia, joissa vuoto ei välttämättä olisi alkanut ilman lääkitystä eikä kasvainkaan olisi tullut ajoissa havaittua.

Veren hyytymistä estävä antikoagulanttilääkitys on jatkossakin tarpeen. Kannattaa ehkä pohtia muita lääkevaihtoehtoja, joiden käyttöön on liittynyt vähemmän suolistoverenvuototaipumusta. Tai sitten hoidattaa peräpukamat pois.

22/09/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi