Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Eliquis ja hammaskiven poisto

Voiko Eliquisin turvallisesti tauottaa?
Hammaslääkärin mukaan Eliquis tulee tauottaa kaksi päivää ennen hammaskiven poistoa. Kysyn kardiologin mielipidettä, onko ko menettely turvalliista? Pitäisikö saada siksi aikaa jokin korvaava hoito, esim. Klexane-pistos? Hammaskivi poistetaan kahdessa erässä. mikä on sopiva aikaväli tauotusta ajatellen?
Toimenpide tehdään ennen aloitettavaa luulääkitystä. Lääkkeeksi on kaavaltu Proliaa. Onko Prolia kaltaiselleni monisairaalle eläkemummolle turvallisin vaihtoehto osteoporoosilääkkeistä.
Minulla on flimmeri, sydämen vajaatoiminta, verenpainetauti ja astma. Lääkearsenaalini on: Eliquis, Emconcor, Furesis, Emgesan, Losatrix, Seretide Evohaler, Spiriva ja Singulair. Lisäksi käytän D-vitamiini tabl, kalsiumtabl. ja maitohappob.kapseleita.
VIelä kysyisin olisiko Ubikoni hyväksi sydämeni hyvinvoinnille?

 

13/09/2017

Mummon murhe

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.9.2017
Päivitetty 4.6.2018

Eliquis® (apiksabaani) on suora antikoagulantti. Tämä tarkoittaa sitä, että lääke vaikuttaa yhteen kohtaan veren hyytymisjärjestelmässä (suora) ja hidastaa veren hyytymistä (antikoagulantti). Tavallisin käyttöaihe on eteisvärinään liittyvän aivoverenkiertohäiriön esto, kuten kysyjän tapauksessakin.

Suorien antikoagulanttien vaikutus alkaa nopeasti, ja lääkkeet ovat myös suhteellisen lyhytvaikutteisia verrattuna vanhaan vaihtoehtoon, varfariiniin (Marevan®). Lääkkeet tulee siis muistaa ottaa säännöllisesti, muutoin antikoagulantin teho heikkenee ja potilas altistuu tukoskomplikaatiolle. Kun lääkityksen tauottaa, veri hyytyy jo varsin pian aivan normaalisti. Jos munuaisten toiminta on normaalia, jo kahden päivän tauon jälkeen voidaan suorittaa suurempikin leikkaus. Suorien antikoagulanttien tauon aikana ei käytetä pistettäviä hepariinivalmisteita, kuten kysyjän mainitsemaa Klexane®-lääkitystä, jota tarvitaan kyllä Marevan-taukojen yhteydessä. Tämä johtuu juuri suorien antikoagulanttien nopeasta vaikutusmekanismista.

Tavallisimmat hammastoimenpiteet voidaan suorittaa ilman lääketaukoa. Hammaskiven tai muutaman hampaan poisto kuuluvat tällaisiin toimenpiteisiin. Kannattaa kuitenkin ajoittaa toimenpide siten, ettei Eliquis-lääkkeen vaikutus ole maksimaalinen. Jos toimenpide on vaikka aamulla, voisi siirtää sen päivän lääkeannoksen otettavaksi vasta toimenpiteen jälkeen. Toimenpiteen tekijä, eli hammaslääkäri tai muu lääkäri, päättää viime kädessä kuinka pitkän lääketauon hän haluaa. Mitä pidempi tauko, sitä enemmän potilas on tukosvaarassa.

Mainittu osteoporoosilääkitys (Prolia®) on turvallinen. Ubikinonista ei ole todettu olevan mainittavaa hyötyä. 

22/09/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi