Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Eteisvärinäpotilaan väsymys ja särky

On ollut vuosikausia ns normaaleja rytmihäiriöitä lisääntyen pikkuhiljaa. Nyt muutama kuukausi sitten tuli kunnon rysäys ja meni flimmeriin ja sähköiseen tahdistamiseen. Sen jälkeen en kuitenkaan ole ollut ”kunnossa”, pulssi on matala 42-50, joskus toki 58. Vrenpaineen yläpaineen nousua 166/62, minulla on ollut ennemmin mieluimmin matala aina 118/56 -120/60. Nyt on lääkitys Eliguis 2 x vrk ja Tambocor 100 mg ½ aamulla ja emcorcor 0,25 ½ aamulla. Voiko tuo lääkeyhdistelmä lisätä valtavia särkyjä? Nyt tuntuu, että särkee koko kehoa, mutta ns. lonkka/reisisärky haittaa jo jokapäiväistä elämää. Ja muutenkin olo on voimaton. Ja vielä kun Buranna auttaisi parhaiten näihin särkyihin, niin sitähän en saa käyttää. Nyt on Para-Taps 1mg. Voiko sitä käyttää jatkuvasti? Panadol ei auta yhtään. Ja painokin on noussut tässä rytäkässä paljon, vaikka ei ruokavalio ole muuttunut. 

16/04/2018

murmeli 65

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 27.4.2018
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjällä on eteisvärinän vuoksi lääkityksenä nyt Eliquis®, jonka tehtävänä on ehkäistä rytmihäiriöön liittyvää aivoverenkiertohäiriötä, sekä Tambocor® ja Emconcor®, jotka ovat rytmihäiriölääkkeitä ja ehkäisevät eteisvärinäkohtausten uusiutumista. Kyseiset lääkkeet eivät aiheuta kysymyksessä kuvattua koko kehon särkyä, eivät myöskään verenpaineen nousua. Lääkkeillä ei myöskään ole yhteisvaikutuksia, eli samanaikainen käyttö on sallittua.

Nuutunut olo saattaa johtua kohonneesta verenpaineesta ja/tai hitaasta pulssista. Rytmihäiriölääkkeet hidastavat sykettä, joskin Tambocor®-lääkkeellä tätä ilmiötä esiintyy lähinnä vain, jos sinussolmuke (sydämen ”sähkökeskus”) on alkanut rapistua (ns. sairaan sinuksen oireyhtymä). Mainitut rytmilääkkeiden annokset ovat hyvin pieniä. Niin pieniä, että yleensä lääkevaikutusta ei edes saada aikaiseksi näin pienin annoksin. Tambocor 100 mg ½ tablettia aamuisin riittää vaikuttamaan todennäköisesti vain muutamia tunteja aamupäivän aikana, eikä lääkevaikutusta enää ole illan ja yön tunteina. Tästä syystä lääkkeestä käytetäänkin yleensä pitkävaikutteista retard-valmistemuotoa. Myös Emconcor-annos on hyvin vaatimaton. Kuitenkin syketaso on matala, joten kyseessä saattaa olla kehittyvä sairaan sinuksen oireyhtymä. Tilannetta kannattaa selvittää rytmin pitkäaikaisseurannalla eli Holter-nauhoituksella, joka kertoo todellisen syketason niin lepotilassa kuin rasituksessakin, ja samalla nähdään selittääkö sydämen rytmi oireet.    

27/04/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi