Hyppää sisältöön

Hei
Minulle vaihdettiin aorttaläppä helmikuussa 2015, aorttapullistuma sidottiin ja kolme ohitussuonta laitettiin sydänlihakseen. Kaikki meni hyvin ja marevaa syödään. Tarkistuksessa aortta oli hiukan laajennut. Verenpaine lääkeillä saatiin tasoon 130/80. Noin kaksi kuukautta sitten verenpaine muuttui pysyvästi 130/85 -tasoon. Silmät verestävät ja kaksi viikkoa sitten alkoi virtsaan tulla verta. Veri ja hyytymä tulee aina virtsauksen alussa ja lopuksi puhdasta virtsaa. Eturauhastutkimuksessa/veriarvoissa ei havaittu ongelmia. Marevantaso 2-3 välillä.  Vuotoa ultarataan lähiviikkoina. Vuositarkastuksen pikaisessa sydänultrauksessa kaikki päällisinpuolin hyvin. Voiko mahdollinen aortan vuoto suonikalvojen väliin aiheuttaa sydänpaineen nousun ja limakavojen vuodon/punasilmäisyyden? Näkyykö mahdollinen vuoto selkeästi pikaisessa sydänultrauksessa? En huomannut/ymmärtänyt silloin lääkäriltä kysyä asiaa.

12/04/2018

Joosua

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 27.4.2018
Päivitetty 4.6.2018

Kysymyksessä kuvatusta kertomuksesta ei herää epäilyä, että mekaanisen aorttaläpän toimintaan tai aorttasuoneen olisi tullut mitään ongelmaa. Näkemättä tapausta on vaikea sanoa silmien verestyksestä varmuutta. Kysymys kuuluu, onko kyseessä lähinnä viaton silmien pinnan sidekalvon ärsytys eli konjuktiviitti, vaiko varsinainen sidekalvon alle syntyvä verenvuoto eli sugillaatio. Jos verestystä esiintyy molemmissa silmissä, ensin mainittu vaihtoehto lienee todennäköisempi.

Virtsaamiseen liittyvä verentulo on selvä merkki limakalvovuodosta. Kun virtsaamisen alussa on nähtävissä myös hyytymä, verenvuoto tapahtuu todennäköisesti virtsarakossa tai pian sen jälkeen virtsaputkessa. Varfariini-lääkitys (Marevan®) altistaa verenvuodolle. INR-tasot ovat kuitenkin olleet viitealueella, joten herää epäilys lisätekijästä, joka altistaisi vuodolle. Tällainen tekijä saattaisi olla virtsarakon kasvain ja sen selvittämiseksi onkin tulossa ultraäänitutkimus. Jos veren hyytymistä häiritään Marevan-lääkkeen lisäksi jollain muulla mekanismilla, vuotoalttius kasvaa. Kannattaa siis vielä pohtia, onko viime aikoina ollut käytössä esimerkiksi tulehduskipulääkkeitä tai sellaisia luontaistuotteita, jotka saattaisivat lisätä verenvuototaipumusta.  

  

27/04/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset