Hyppää sisältöön

Hei!
Minulla on todettu perinnöllinen kolesteroli, fh-tauti, parikymppisenä. Todettaessa kolesteroliarvoni olivat 9.3, hdl 1,4, ldl 7.3.! Siihen olen syönyt lääkkeitä jo yli kymmenen vuotta. Tällä hetkellä lääkitys on ollut tauolla jo yli vuoden raskauden ja imetyksen takia. Puoli vuotta ennen raskautta kokonaiskolesteroli on ollut 4.6, ldl 2.7, hdl 1.5. Nyt mietinkin, kuinka kauan on ”turvallista” olla ilman lääkitystä. Kuinka pian fh-taudissa arvot nousee? Kuinka pian tuollaiset 10 luokkaa olevat arvot tekee tuhoja elimistössä? Arvoja en ole ottanut yli vuoteen joten en tiedä paljon ne nyt ovat. Haluaisin jatkaa imetystä ainakin vuoden ikään asti, mutta minua on alkanut pelottaa kolesteroliarvoni ja se, mitä tuhoa kolesteroli tekee elimistössäni. Pelkään että saan sydänkohtauksen. Pitäisikö aloittaa lääkitys? Ruokavaliokin on lipsunut ja liikuntaakaan en ole päässyt harrastamaan normaaliin tapaan. Muita riskitekijöitä ei minulla ole. Kuinka kauan kolesteroliarvoja pitäsi ”hoitaa” lääkityksellä ennen mahdollista seuraavaa raskautta vai kuormittaako elimistöä liikaa olla ilman lääkitystä näinkin pitkiä aikoja? Kiitos vastauksesta.

06/01/2017

Huolestunut

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 11.1.2017
Päivitetty 4.6.2018

Familiaalisen hyperkolesterolemian (FH) hoito on oikea ruokavalio sekä kolesterolilääkitys. Kysyjän tapauksessa kolesteroliarvot lääkityksen aikana ennen raskautta olivatkin aika hyvät. Kun lääkitys lopetetaan, kolesteroliarvot nousevat viikoissa lääkitystä edeltävälle tasolle. Raskauden aikana kolesteroliarvot nousevat entisestään ja palaavat synnytyksen jälkeen aiemmalle tasolle.

Kolesterolilääkitystä ei voi käyttää raskauden ja imetyksen aikana. Lääkitys keskeytetään 1-3 kuukautta ennen ehkäisyn lopettamista ja taukoa jatketaan imetyksen loppumiseen asti. Vaikka imetys on hyvä asia vauvalle, täytyy muistaa vaalia myös äidin terveyttä. Joissain kansainvälisissä lähteissä suositellaan imetystä jatkettavaksi 6 kuukauden ajan, jonka jälkeen äiti voisi käynnistää kolesterolilääkityksen uudelleen. Asiasta ei ole tarkkoja suosituksia, mutta koska FH–tautiin liittyy varhainen valtimotaudin kehittyminen, vuosia kestäviä taukoja lääkityksessä tulisi välttää. Lääkityksen jatkuvuus olisi siis erityisen tärkeätä.  

11/01/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset