Ekologinen ja terveellinen syöminen kulkevat käsikädessä
Kasvisvoittoinen ruokavalio sopii kumpaankin tavoitteeseen, niin ekologiseen kuin terveelliseen syömiseen. Näillä pienillä vinkeillä voit aloittaa, jos jatkuva tietotulva sekoittaa ajatukset.
Kuva; GettyImages
Ekologinen syöminen kannattaa. Kokeile vaikka näitä:
- Lisää kasvisten määrää ruoka valiossa ja suosi kasvisruokia useammin.
Suosi satokauden kasviksia ja hedelmiä, näin saat luontaista vaihtelua ruokiin. Valitse useammin perunaa riisin sijaan tai kokeile lisätä kasvisruokapäivä viikkoon. - Kiinnitä huomiota hävikkiin. Ruokahävikin lisäksi usein kahvia tai teetä menee hukkaan isoja määriä. Keitä vain tarvitsemasi määrä – näin kahvikin on aina tuoretta.
- Suosi kalavalinnoissa suomalaista järvikalaa. Helppoa on kokeilla valmiita tuotteita esimerkiksi lahnasta ja särjestä – pakastepihvejä tai säilyketuotteita.
- Kokeile maitopohjaisten tuotteiden tilalle välillä vastaavaa kasvipohjaista. Helppo aloitus on testata vaikkapa kaurakermaa ruuanvalmistuksessa.
- Suhtaudu lihaan luksuksena. Osta harvemmin ja kokeile lihan sijaan uusia kasviproteiinivalmisteita kuten nyhtökauraa tai härkistä. Anna pavuille sekä linsseille mahdollisuus ruuanvalmistuksessa.
Mari Olli antaa vinkkejä palkokasvien käyttöön:
”Toisin kuin luullaan, palkokasvien käsittely ei ole vaikeaa – siihen täytyy vain varata hiukan aikaa. Herneet ja valmiiksi käsitellyt pakasteet ja säilykkeet ovat kiireisen kokin valinta.”
Lue lisää: Vinkkejä palkokasvien käsittelyyn ja nopeaan käyttöön
”Kasvikset keventävät, mehevöittävät, maustavat ja värittävät ruokia. Ne sopivat ruokaan kuin ruokaan, leivonnaisiin – ja ovat herkullisia sellaisenaan”, vakuuttavat Tuija Pusa ja Mari Olli. Lue lisää: Vinkkejä kasvisten lisäämiseen
Lue myös THL > Ravitsemus ja terveys