Siirry sisältöön

Käytän verenohennuslääkkeenä Pradaxaa 2 × 150 mg/vrk. Heikkeneekö teho merkittävästi, jos siirryn käyttämään samaa lääkettä 2 × 110 mg/vrk? Lääkäri ei ole huomioinut, että minulla on refluksitauti ja Barrett-ruokatorvi. Olen 65 v mies. Lääke määrättiin, kun yhdessä Holterissa tuli esille eteisvärinää ja lepatusta. Pallolaajennuksen (yksi stentti) ja ablaation jälkeen niitä ei Holtereissa ole tullut esille. Verenpaine ja labrat ovat ok.

01/11/2020

ss

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 17.1.2020

Kirjoituksen perusteella saa käsityksen, että kysyjällä on sepelvaltimotauti (hänelle on tehty pallolaajennus) ja eteisvärinätaipumus. Vaikka onkin tehty eteisvärinän katetriablaatiohoito, antikoagulaatiolääkitys eli Pradaxa® on katsottu tarpeelliseksi, sillä tukosvaaran riskipisteitä on ainakin kaksi kappaletta (ikä ja sepelvaltimotauti).

Koska 110 mg kahdesti päivässä on pienempi annos kuin 150 mg kahdesti päivässä lääkkeen teho eli hyytymää estävä vaikutusta on pienempi. Kun munuaisten toiminta on normaalia ja ikää alle 80 vuotta, suositeltu annostus tätä lääkettä on 150 mg kahdesti päivässä. Pienempää annosta käytetään iäkkäillä ja heillä, joilla on munuaisten toiminnassa heikkoutta.

Dabigatraani eli Pradaxa on pakattu happamaan kapseliin. Sen vuoksi herkkävatsaiset saattavat kokea vatsan polttelun oireita. Antikoagulantteja eli veren hyytymiseen vaikuttavia lääkkeitä on muitakin vaihtoehtoja, joilla ei ole samaa haittavaikutusta. Suosittelen siis keskustelemaan lääkärin kanssa näistä vaihtoehdoista. Voit lukea lisää muista lääkkeistä kirjoituksestani ”hyytymän esto antikoagulanteilla”.

17/01/2020

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset