Hyppää sisältöön

Moi. Olen 39v. Minulle laitettiin aorttatekoläppä vuonna 2016. Ongelma on heittelevä INR ja vähän oudot tekstiviestiannostus/kontrolliohjeet. Olen näistä itse sanonut ja terveyskeskukseen ilmoittanut. Elämäntapani on muuten säännölliset, mutta alkoholia käytän satunnaisesti. Viikkoannos jolla aika ok on 70-80mg/viikko. Jos INR on yli 3, annostustani muutetaan usein n .50mg /viikko, vaikka INR laskeva olisikin. Niinpä se helposti tippuu alle 2 ja joudun Klexaneille, jos itse muistan kysyä. Usein siitä ei tietoa minulle tule. Joudun käymään labrassa viikottain, joskus useamminkin. Millä tuon INR:n saisi pysymään suht tasapainossa. Tosiaan alkoholi sitä nostaa (käytän satunnaisesti), mutta muuten elän samalla lailla. On vaan ikävä kun joutuu labrassa koko ajan käymään. Ei ainakaan hoitajat osaa sanoa miksi se helposti heittää suuntaan tai toiseen.

27/11/2019

Harmistunut

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 12.12.2019

Varfariini-lääke (Marevan®) on veren hyytymistä estävä lääke, jonka käyttöön liittyy monia erityispiirteitä. Hankalaksi asian tekee se, että lääkeannostelu on yksilöllistä ja hoidon tasapainoa pitää mitata säännöllisesti verikokeella (INR-testi). Monet lääkkeet ja ravintoaineet sekä nautintoaineet kuten alkoholi voivat heiluttaa tasapainoa. Jos INR-arvo laskee liian matalaksi, on potilas tukosvaarassa. Tekoläppäpotilaalla tämä tarkoittaa sitä, että vieraaseen materiaaliin (eli tekoläpän pinnalle) voi syntyä verihyytymä. Jos INR on laskenut selvästi alle kahden, tekoläppäpotilas voi joutua käyttämään pistettävää lisälääkettä, joka on kysyjän tapauksessa Klexane® -valmiste.

Yksi selitys heittelehtiville INR-arvoille voi olla liian tiheä mittaaminen ja tämän vuoksi liian usein tapahtuva annoksen muuttaminen. Marevan on nimittäin aika hidasvaikutteinen lääke, ja annosmuutoksen jälkeen INR-arvo muuttuu vasta päivien kuluttua. Niinpä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos annosta muutetaan, seuraava INR-koe kannattaisi ottaa noin viikon kuluttua. Annosta ei saisi muuttaa liian tiheästi ja suuria määriä kerrallaan.

Ravinnon K-vitamiinin saanti kannattaisi pitää tasaisena. Joskus tilannetta vakauttaa säännöllinen K-vitamiinin nauttiminen tabletteina. Tämän voi ottaa puheeksi oman lääkärin kanssa.

Runsas kertaluontoinen alkoholin käyttö tehostaa Marevanin vaikutusta, jolloin INR-arvot nousevat ja potilas on vuotovaarassa. Olisi siis hyvä välttää ainakin humalahakuista juomista. Kohtuullinen käyttö on Marevanin käyttäjällekin sallittua.

Jos INR käy yli kolmen, tämä ei ole vaarallista vaan suorastaan toivottua, kunhan INR-arvot eivät vain toistuvasti mene yli 3,5 tason. On turvallisempaa pitää INR-arvo kolmen tienoilla kuin lähellä kahta.

Suosittelen, että kysyjä varaisi nyt ajan terveyskeskuksesta omalta lääkäriltä. Vastaanotolla voisi käydä läpi tässä vastauksessa annettuja neuvoja. Sydan.fi -palvelusta löytyy myös oma kirjoitus Marevan-hoidosta. Potilaat oppivat usein itsekin säätämään annostaan, jolloin oma INR-mittari kotona voisi olla myös hyvä ratkaisu.

12/12/2019

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset