Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Hidas syke ja lisälyönnit

Olen 37-vuotias naisihminen, aktiivinen liikkuja ja erityisesti kestävyystyyppisen liikunnasta innostunut. Minulla on ollut pitkään, liikunnasta tai luontaisesta taipumuksesta johtuen, matala leposyke (alle 50). Lisäksi verenpaineeni on ollut luontaisesti alhainen (nuorempana luokkaa 100/60, nykyään jo sentään 120/70-80 tuntumassa). Minulta on otettu ekg viime keväänä silloin tällöin esiintyvien lisälyöntien vuoksi. Tuolloin lääkärin lausunnossa luki ”urheiluun liittyvä varhainen repolarisaatio” (tämän ajattelin kertovan hyvästä kunnosta). Joskus lisälyöntejä on ollut myös rasituksessa, minkä vuoksi kävin kardiologilla. Tuolloin hän kuuli soliskuopassa suhahduksen, jota ei kuitenkaan kuulunut sydämen alueelta. Hänen mielestään tilanteessa ei ollut mitään hälyttävää, ja sain rasitus-ekg:hen lähetteen lähinnä varuiksi saatesanoilla: ”Voithan sinä tulla, jos alkaa enemmän vaivata, mutta ei ole mitenkään välttämätöntä”. Jossain vaiheessa rasituksen aikaiset lisälyönnit loppuivatkin itsestään, enkä sitten mennyt rasitustestiin.

Eilen aamulla huomasin huimauksen tunnetta nopeasti ylös noustessani. Ajoittain tätä esiintyy, enkä siitä kummemmin välitä. Illalla ajattelin kuitenkin hieman polkea kuntopyörää ja sykemittarin laitettuani ja hetkeksi vielä alas istahdettuani syke laski jopa lukemiin 37. Tämä hieman säikäytti erityisesti, kun samaan hetkeen muistin aamuisen huimaukseni. Olen ajatellut matalan leposykkeen tarkoittavan lähinnä hyvää kuntoa ja terveyttä, mutta 37 tuntui jo aika hurjalta. Muuten olo oli hyvä ja pyörää polkiessa syke nousi entiseen malliin. Olisiko syytä sittenkin käyttää rasitus-ekg:hen saatu lähete, tai hakeutua muuten lisätutkimuksiin? Riittääkö oman olon kuuntelu, vai onko jokin leposykelukema jo liian alhainen? Entä voiko kuukautiskierto vaikuttaa sykkeeseen? Olen ollut huomaavinani aikaisemminkin, että ennen kuukautisia syke on korkeampi ja kuukautisten aikana laskee (nyt siis juurikin kuukautisten aika)?

27/12/2016

Hidas syke

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 29.12.2016
Päivitetty 4.6.2018

Tiivistäisin näin: Kysyjällä on esiintynyt lisälyöntejä, joita kardiologi on nähtävästi pitänyt terveen sydämen vaarattomana lisälyöntisyytenä. Nyt on sykemittari kertaalleen näyttänyt lukemaa 37/min, mihin ei liittynyt mitään tuntemuksia, mutta aiemmin oli esiintynyt nopeasti noustessa hetkellistä huimausta.

Sinänsä oireettoman, hyväkuntoisen, terveen ihmisen hidas syke ei herätä epäilyä hoitoa vaativasta hitaasta rytmihäiriöstä. Lisäksi on paljon mahdollista, että mittaushetkellä on ollut lisälyönti ja -lyöntejä, joita sykemittari ei tunnista sydämenlyönneiksi, jolloin näennäinen syketaajuus mitataan virheellisen hitaaksi. Näiden tietojen perusteella en pitäisi lisätutkimuksia tarpeellisina. Tilanne on toinen, jos alkaa esiintyä merkittävästi haittaavaa huimausta, silmien mustumista tai peräti pyörtymisiä.

29/12/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi