Hyppää sisältöön

Ulkomailla asuessani kardiologi totesi minulla olevan hiippaläpän prolapsi (parikymmentä vuotta sitten). – Minulla on ollut erilaisia sydänvaivoja, pyörtymisiä, rytmihäiriötuntemuksia, väsymyskohtauksia yms. erityisesti nyt viime vuosina (olen nyt 61 v.), mutta täällä Suomessa viime vuosina asuessani minulle ei ole tehty perusteellisia sydäntutkimuksia, koska terveyskeskus ei mielellään lähetä kardiologille. Nyt kaupungin hammaslääkäri totesi minulle juurihoidon yhteydessä, että hiippaläpän prolapsista täytyisi olla suomalaisen lääkärin todistus, jotta annettaisiin ennen hoitoa antibioottiprofylaksia, lisäksi hän käski potilaan itse hankkia antibiootit ja päättää, milloin ottaa. Suomessa ei kuitenkaan – onneksi – saa antibiootteja ilman lääkärin reseptiä!   Olen aikaisemmin saanut juurihoitojen yhteydessä antibioottihoidon (tosin hoidot tehty yksityisesti, ei kaupungin hammashoidossa). Minulla on myöskin HLA-B27 antigeeni, ja taipumus niveltulehduksiin. Sain pahan nivelreaktion pari kuukautta sitten ilman antibiotteja tehdystä juurihoidon aloituksesta samaisella kaupungin hammaslääkärillä. Tuntuu, että hän ei ajattele potilaan kokonaisterveyttä. Mikä on suosituksenne minulle?  Miten pääsen Suomessa hiippaläpän tutkimukseen terveyskeskuksen kautta? Pitäisikö juurihoidon yms. vastaavien toimepiteiden yhteydessä olla antibiottiprofylaksia?

28/10/2016

Hiippaläpän vuoto ja hammashoitotoimenpiteet

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 31.10.2016
Päivitetty 4.6.2018

Hiippaläpän prolapsia käsitellään kirjoituksessa Hiippaläpän vuoto. Prolapsia on hyvin eriasteista, vaihdellen täysin merkityksettömästä vaikeaan, leikkaushoitoa vaativaan vuotoon. Lievä prolapsit saattavat iän mukana korjaantuakin. Ellei sydämestä kuulu selvää sivuääntä, joka on yleislääkärinkin kuultavissa, läppä ei vaadi korjausta, joten tarkempia tutkimuksiakaan ei tarvita, elleivät muut oireet tai seikat sitä vaadi.

Nykyään voimassa olevat ohjeet läppätulehdusten ehkäisystä (antibioottiprofylaksiasta) on julkaistu vuonna 2008. Niissä on tämän hoidon piiriin kuuluvia sydänvikoja ja toimenpiteitä merkittävästi rajattu aiemmasta, varsin väljästä käytännöstä. Ohjeiden pääpiirteet voi lukea täältä. Hiippaläpän prolapsi, oli läpässä vuotoa tai ei, ei ole antibioottihoitoa vaativa tila. Onko HLAB27-positiivisuus ja sairastettu niveltulehdus hoidon aihe, on yksilöllisesti ratkaistava asia, jossa reumalääkäri on paras asiantuntija.

31/10/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset