Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Kirjoittaminen tuo päivään rytmiä

Kirjoittaminen tuo päivään rytmiä

Vakava sairaus hävitti kuolemattomuuden tunteen. Kirjoittaminen kuitenkin jatkuu, ja keväällä ilmestyy Juha Mattilan ensimmäinen romaani.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 22.3.2022
Juha Mattila kirjoittaa runoja, satuja, pakinoita, laululyriikkaa, novelleja ja pitkää proosaa. Esikoisromaani Krypto ilmestyy keväällä 2022. Kuva: Sofia Virtanen

Ensin tuli syöpä, joka hoitui leikkauksella. Sitten ikäkausitarkastuksessa lääkäri kuuli Juha Mattilan sydämessä sivuäänen. Lääkäri epäili, että hiippaläppä vuotaa.

Röntgen, ultraäänitutkimus ja lopulta verisuonitutkimus selvittivät vuodon ”strategiset mitat”. Juha sai lähetteen leikkaukseen, joka tehtiin elokuussa. Operaatio meni hyvin ja toipuminen sujui nopeasti, hän kertoo.

Juha pääsi palaamaan sairausloman jälkeen takaisin työelämään it-alalle. Myöhemmin syksyllä hän sairastui keuhkokuumeeseen. Se ei tahtonut hellittää, ja tauti uusikin kahteen kertaan. Juha tarvitsi kolme kuukautta antibioottia suoraan suoneen. Syytä tähän kuumeiluun ei löytynyt. Juha epäilee sen liittyvän sydänleikkaukseen, koska jälkitarkastuksessakin näkyi keuhkoa ympäröivässä pussissa nestettä.

Diagnoosi selitti oireet

Kun Juha sai diagnoosin, hän osasi paremmin tarkkailla itseään ja huomasi asioita, jotka olivat muuttuneet.

Hänen työpaikkansa oli neljännessä kerroksessa.

– Aiemmin saatoin juosta nuo portaat pahemmin hengästymättä. Tuolloin olin läkähdyksissä jo rauhallisen kävelyn jälkeen, juoksemisesta ei ollut puhettakaan.

Silloin Juhalla oli myös reilusti ylipainoa ja verenpaine oli reippaasti koholla. Töissä oli myös huomattu miehen nukahtelu työpäivän aikana. Syyksi selvisi uniapnea.

– Sain siihen CPAP-laitteen, mutta en oppinut nukkumaan sen kanssa. Nyt olen yrittänyt pärjätä painonhallinnalla.

Samaan aikaan sydändiagnoosin kanssa Juhan isällä todettiin leukemia. Saattohoito kesti kuusi viikkoa.

Myös työelämässä elettiin hektisiä aikoja. Juhan vastuualueeseen kuului muun muassa asiakkaan tuotantojärjestelmien ohjelmistopaketointi ja jakelu, sekä käyttöjärjestelmän vaihtoprojekti.

– Vasta kun minut määrättiin tutkimusten ajaksi sairaslomalle, ymmärsin tarvitsevani lepoa.

Sairausloman jälkeen Juha teki lyhennettyä työviikkoa leikkaukseen asti.

Leikkaus suoritettiin robottiavusteisena. Se oli melko uutta silloin. Kun Juha oli tiedotustilaisuudessa, hoitaja kertoi leikkaustavasta tulevaisuuden menetelmänä. Hoitaja ei ollut uskoa, kun Juha kertoi, että hänet leikataan robotilla.

Juha Mattilan koira

Perheen länsiylämaanterrieri viihtyy Juhan kainalossa.

Kirjoittajasta kasvoi kirjailija

Kotkalainen Juha Mattila on kirjoittanut jollakin tavoin koko aikuisikänsä. Kirjailijan urasta hän ei nuorempana kuitenkaan haaveillut. Lukihäiriö haittasi harrastusta.

– Onneksi tietotekniikka on tullut tässä ongelmassa avuksi.

Kirjailijan kynästä syntyy runoja, satuja, pakinoita, laululyriikkaa, novelleja ja pitkää proosaa.

Vakavammin hän aloitti kirjottamisen opiskelun 2014. Silloin hän liittyi Kotkan opiston luovan kirjoittamisen ryhmään, jota veti Anna-Maija Järvi-Herlevi. Seuraavana vuonna häntä kannustettiin hakemaan opistossa aloittavaan Kirjoittamisen Mestarikurssille. Sinne hänet hyväksyttiin.

Kurssi oli kaksivuotinen ja on jatkunut edelleen Käsikirjoitushautomona. Viime keväänä Juhalla ylittyi yli 500 tunnin opinnot aikuisten sanataiteen perusopinnoissa.

Kiireisenä työaikana Juhan voimat kuluivat niin, ettei hän iltaisin jaksanut mitään ylimääräistä.

– En jaksanut kirjoittaa mitään kauppalappua pitempää.

Sairaalajaksoilla hän ei pystynyt kirjoittamaan, mutta hän luki paljon ja pystyi tekemään taustatyötä.

Pitkien sairaslomien aikana jäi aikaa kirjoittamisellekin.

Sairastuminen vaikutti koko Juhan elämään ja sitä myötä myös kirjoittamiseen.

– Vakavan sairauden mukana hävisi kuolemattomuuden tuntu. Sen tähden päätin jäädä eläkkeelle jo 63-vuotiaana.

Esikoisromaani Krypto

Juhan esikoisteoksen Krypto julkaisee Kustantamo etc. Kirja ilmestyy tänä keväänä.

Kirja sai alkunsa Luovan kirjoittamisen kurssin kotitehtävästä. Tarkoitus oli tehdä korkeintaan 20-sivuinen tarina, mutta se alkoikin kasvaa ja keväällä Juha huomasi, että hänellä on romaanin käsikirjoituksen raakile käsissään.

Tekstin hiomista hän jatkoi Kirjoittamisen mestarikurssilla. Tähtäimenä oli tuolloin Otavan kirjoituskilpailu. Palkintoa ei tullut. Tekstillä on ollut sen jälkeen monia vaiheita.

Juha Mattila kertoo työskentelystä kustantajan kanssa näin:

– Kun tekstin ensimmäinen versio oli valmis, ja sitä oli perattu kurssilla ja opiskelutovereiden kanssa. Se näytti ja kuulosti täydelliseltä. Olin liian sisällä, sokeutunut. Kun lopulta käsittelimme käsikirjoitusta kustantaja Mika Kempaksen kanssa, silmäni avautuivat. Ensimmäinen palaute oli täynnä punaisia merkintöjä. Se oli vasta alkua. Kun joutavat kliseet, maneerit, karkeammat ja lievemmät virheet oli poistettu, alkoi varsinainen editointi, jossa teksti käytiin rivi riviltä läpi. Koulutuksessa ei koskaan ole mahdollisuutta tällaiseen paneutumiseen.

Kill your darlings on yksi parhaista kirjoitusoppaiden jakamista ohjeista. Se on kirjoittajalle vaikeaa. Silloin tarvitaan teurastajaa. Kustannustoimittaja on juuri tällainen. Kustannustoimittajan pahin painajainen on varmaankin sanasokea kirjailija, joka korjaa kymmenen virhettä ja tekee samalla viisi uutta.

Parin viime vuoden aikana pandemia on hidastanut julkaisuprosessia, mutta onpahan ollut aikaa viimeistelylle, Juha pohtii.

– Ensimmäiset rivit tarinaan kirjoitin 2014, jolloin nykyisenlaisesta pandemiasta ei ollut tietoa.

Juha tiivisti romaanin juonen

Krypto on pysähtyneessä maailmassa ja ajassa liikkuva seikkailuromaani. Tarina etenee näennäisen kronologisesti, mutta tapahtumien ja takautumien kautta kerrotaan rinnalla myös päähenkilön elämäntarinaa, joka nivoutuu kirjan lopussa juoneen, mikäli on siitä erillään ollutkaan. Matka kulkee elämän kipupisteiden kautta ja johdattaa päähenkilön pandemian jälkeiseen aikaan.

– Itse en periaatteessa pidä tallaisesta mallista, missä asiat tapahtuvat jonkun ulkopuolisen korkeamman voiman johdatuksessa. Haluaisin löytää kaikelle jonkin luonnollisen selityksen ja sitten ryhdyin itse kirjoittamaan tällaista.

– Tämä voisi hyvinkin kuvata sellaista oivaltamisen tilaa, missä kaikki hetkellisesti näkyy kristallin kirkkaana. Itsellekin joskus sellaista sattuu, joskin valitettavan harvoin. Aikamatkustaminen sopii tähän tilaan hyvin. Koska aikaa ei ole, tapahtuu kaikki todellisuudessa pienessä hetkessä ajatuksen nopeudella. Ajattomuus antaa tilaa tarkastella asioita läheltä. Toisaalta tarina antaa kipeän muistutuksen ihmiskunnan haavoittuvuudesta.

Teksti käsittelee myös valtaa. Kuten on erilaisten mullistusten yhteydessä nähty, poikkeustilanteissa valta keskittyy röyhkeimmille.

Juha Mattila: Tärkeät päivämäärät

Parasta ennen. Se meni
Viimeinen käyttöpäivä lähenee vääjäämättä
— eräpäivä

Hääpäivän olen useimmiten muistanut
Syntymäpäivät myös
Nimipäivänkin ehkä

Perjantaina parturi
jos vielä leikattavaa löytyy
Ensi viikolla lääkäri
samoin

Lue myös:

Kirjoittaminen auttoi Heikki Aalto-Alasta ymmärtämään isovanhempiensa Aino ja Alvar Aallon välistä yhteistyötä ja rakkautta, mutta myös surua. Isovanhempien kirjeenvaihdosta kirjaksi

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi