Hyppää sisältöön

Olen 58-v nainen. Minulla on tahdistin ja hiippaläpän vuoto, jota on seurattu. Sepelvaltimot on kuvattu, ei ahtaumia. Sydänlääkkeinä käytän Marevania, Tenoblockia, Furesista, Emgesania ja Lipitoria. Hiljattain kävin kontrollissa, jolloin ultraäänitutkimuksessa ilmeni seuraavanlaisia löydöksiä: AO/LA 34/42, LVEDD 53 mm, seinämät 9-10 mm, EF 46 %, RV/RA-gradientti 20 mmHg. Mitraaliläpästä tulee gradus II/IV takaisinvirtaus, PISA 3-4 mm, vena kontrakta 4 mm ja vuotojetti täyttää noin 1/4 vasemman eteisen pinta-alasta. Vuoto on sentraalinen eikä selvää prolapsia näy. Määrättiin seurantakäynti vuoden päähän. Mitä nuo numerot tarkoittavat?

25/09/2015

Läppävuoto

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 25.9.2015
Päivitetty 4.6.2018

Hiippaläppävuodon arvioinnissa käytetään useita perusteita. Oireet (hengenahdistus, rasitusväsyvyys) ja sivuäänen voimakkuus ja laatu ovat merkityksellisiä. Ultraäänitutkimus on tärkein seurantakeino. Sen perusteella arvioidaan vian vaikeus ja leikkaushoidon oikea ajankohta.

Vuodon aste (gradus II) on yleisarvio. I aste on lievin, IV aste vaikein, joten II aste on kohtalainen mutta ei vaikea vuoto. Tätä tukevat PISA-arvio 3–4 mm (merkittävässä vuodossa yli 1 cm) ja vuotosuihkun kaulan leveys (vena contracta 4 mm, vaikeassa vuodossa vähintään 7 mm). Vuotosuihkun (”jetti”) laajuus yhtenä neljänneksenä eteisen pinta-alasta sopii myös kuvaan lievästä tai kohtalaisesta vuodosta, vaikka ei yksittäisenä lukuna ole kovin luotettava. Vasemman eteisen läpimitta (LA 42 mm) on lievästi suurentunut, mutta rytmihäiriötausta huomioon ottaen tälle voi olla muitakin syitä kuin läppävuoto. Vasemman kammion supistuvuus (EF 46 %, normaali yli 50 %) on lievästi heikentynyt, mikä myös liittynee sydämen kokonaistilaan eikä ole suoraa seurausta läppävuodosta. Aortan tyven leveys (34 mm) ja vasemman kammion läpimitta täyttyneenä (LVEDD 53 mm) ovat normaaleja. Paine-ero oikean kammion ja eteisen välillä (RV/RA-gradientti 20 mmHg) on normaali ja viittaa normaalin keuhkovaltimopaineeseen. Ultraäänitutkimuksen tulkinnasta on lisätietoa linkitettynä.

Kaikkiaan arvio siitä, että läppävikaa toistaiseksi seurataan, vaikuttaa oikeaan osuneelta.

 

25/09/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset