Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Kolesteroli / Himokuntoilijan kolesterolit

Hei! Olen entinen kestävyyslajien kansallisen tason kilpaurheilija, nykyisin kai kuntoiluaddikti. Lopetettuani (ikämiessarjoissa viimeksi) tapahtuneen kilpaurheilun (suunnistus+maratonjuoksut), oli elämässäni muutaman vuoden jakso, jolloin liikunta jäi vähemmälle. Tosin liikuin silloinkin moninkertaisesti sen, mitä mitkään suositukset näyttävät edellyttävän.
Vähän huonojen elintapojeni takia, nousi painoni noina vuosina 20 kg! Vuoden 2016 huhtikuun alussa päätin, että nyt saa riittää, paino alas entisiin lukemiin. Niin sitten v. 2016 aikana pyöräillen, juosten ja hiihtäen sekä noudattamalla aika tiukkaa ruokavaliota, painoni putosikin nuo 20 kg, välillä paino kävi jopa alempanakin.
Huhtikuun alusta 2016 – hutikuun alkuun 2017 pyöräilin yli 10 000 km, juoksin (polven nivelrikosta johtuen) vain vähän yli 500 km (kaikki maksimivauhtia), sekä hiihdin yli 3000 km (nyt 21.4. n. 4000 km). Kävin tänään verikokeissa ja ihmettelen suuresti, vaikka olen edelleen syönyt monipuolisesti, mutta tuollainen hiihtomäärä vaatii tietysti aika paljon hiilihydraatteja, joten ruokavalioni on hieman muuttunut esim. kesästä 2016, jolloin rasvaa oli vielä käytettävissä energialähteenä. Painoni on noussut syksystä vain 2 kg, vaikka yläkroppaani on hiihdon takia (ansiosta?) kertynyt varmasti 5 kg uutta lihasta.
Ihmettelenkin suuresti, miksi sekä huono kolesteroli, että kokonaiskolesteroli ovat kohonneet esim viime syksystä? Sen sijaan hyvä kolesteroli on kohonnut jo yli viitearvojen.
Voiko lisääntynyt liikunta nostaa huonon kolesterolin arvoja? Kaikki muut veriarvoni ovat ihan kohdallaan, jopa hyviä, mutta tuo huono kolesterolitulos saa minut ymmälleni.

21/04/2017

Ihmettelevä

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 8.5.2017
Päivitetty 4.6.2018

Liikunnan hyvät vaikutukset kolesterolitasoihin ilmenevätkin nimenomaan hyvän kolesterolin, HDL-tason nousuna, joten suunta on aivan oikea. Tämä HDL-kolesteroli on ”pahan”, eli LDL-kolestrolin vastavaikuttaja. Liikunta voi alentaa (ei nostaa) myös kokonaiskolesterolia ja LDL-kolesterolia, mutta näihin vaikuttaa enemmän edeltävinä päivinä syöty ruoka. Kysymyksessä ei kerrota, kuinka suuri oli LDL-kolestrolin mainittu nousu edellisiin mittauksiin verrattuna, mutta olettaisin että kyseessä on enimmillään muutamien kymmenysten muutos. 

08/05/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi