Hyppää sisältöön

Hei! Päätin turvautua kysymään täältä kun en englanniksi löytänyt samanlaista palvelua. Asun Yhdysvalloissa, noin 3kk sitten olimme parhaan kaverini kanssa juoksulenkillä, valmistautumassa paikalliseen puolimaratoniin. Noin 25min hölkän jälkeen kaverini pysähtyi, otti pari raskasta henkäystä ja tuupertui. Aluksi mietin nestehukkaa mutta nopeasti reagoin. Soitin 911 kun kaverini vielä hengitti, pulssi tuntui kaoottiselta kunnes se loppui.

Aloitin elvytyksen ja ensiapu oli paikalla 5 minuutin kuluessa, kaverini saatiin paikan päällä elvyttyä ja hänelle asennettiin icd tahdistin. Jälki käteen syyksi selvisi jokin hypertrofic cardiomyopathy, en ihan ymmärrä miksi tämä aiheuttaa sydänpysähdyksen.

Kaverini voi hyvin mutta juoksuharrastus jäi siihen, voinko kaverini yllättää jollain kevyemmällä liikunnalla? Kuten golf/mini golf tai keilaus? Hän rakastaa liikuntaa ja on hyvin allapäin kun juokseminen piti lopettaa.

Itse tutkitutin sydämeni koska huolestuin omalla kohdalla mahdollisuudesta, mitään ongelmaa ei löytynyt, jotain ”ectopic beats” sanoi lääkäri mutta luonnehti hyvälaatuisiksi kun ne vähentyi 90% rasituskokeessa, oli kai eteisperäisiä.

20/03/2022

KaveriSydän

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri Annukka Alapappila, Liikunta-asiantuntija
Julkaistu 8.4.2022

Hypertrofinen kardiomyopatia tarkoittaa suomeksi sydänlihasta paksuntavaa sydänlihassairautta. Se on periytyvä sairaus, joka ilmenee usein vasta aikuisena. Hypertrofinen kardiomyopatia on yleisin urheilijoiden äkkikuoleman syy, sillä se altistaa sydämen hengenvaarallisille rytmihäiriöille. Oli suunnaton onni, että kaverillasi oli tapahtumahetkellä seurana kaltaisesi henkilö, joka ryhtyi heti elvytystoimiin.

Sairastuminen on valtavan iso juttu, varsinkin ennen toimintakykyiselle, itseään täysin terveenä pitäneelle ihmiselle. ICD-tahdistin on rytmihäiriötahdistin, joka jatkossa hoitaa rytmihäiriön sisäisellä sähköiskulla, jos sellaiseen ilmenee tarvetta. Kyseessä on eräänlainen henkivakuutus.

Sydänlihassairautta sairastava saa harrastaa liikuntaa, mutta tietyin rajoituksin.

Rytmihäiriöriskin vuoksi liikunnassa tulee noudattaa malttia, eikä hyvin rasittavaa tai kovia ponnisteluja kuten kilpaurheilua suositella. Vain vähän tai kohtalaisesti rasittavat liikuntamuodot sopivat yleensä. Mahdollisesta beetasalpaajalääkityksestä johtuen liikunnan rauhallinen aloittaminen tai alkuverryttely tekevät liikunnasta sujuvaa. Sopivia lajeja voivat olla esimerkiksi kävely, sauvakävely, pyöräily, nelinpelitennis, golf ja luistelu. Kevyt, vain vähän rasittava kilpailullinen urheilu kuten esimerkiksi keilaaminen ja golf voivat sopia.

Rytmihäiriötahdistimen vuoksi tulee välttää liikuntaa, jossa on vaarana saada tahdistimen alueelle iskuja.

Sairastumisen jälkeen ennen liikuntaharrastuksen aloittamista ja jatkamista voi hakeutua kliiniseen rasituskokeeseen ja siten saada lääkärin kautta tukea ja ohjeistusta omaan liikkumiseen. Myös sydänsairauksiin perehtynyt fysioterapeutti osaa ohjata liikunta-asioissa. Hypertrofista kardiomyopatiaa sairastavan tulee aina keskustella urheilemisesta hoitavan lääkärin kanssa.

Onneksi liikuntamuotoja on paljon ja toivottavaa onkin, että sairastunut löytää itselle mieluisan liikuntamuodon ja nauttii liikkumisesta itsellensä sopivaan tahtiin. Liikuntaharrastuksesta ei tarvitse eikä tulekaan luopua kokonaan.

 

 

08/04/2022

Lue seuraavaksi